Bloomberg: Πιο μεταδοτικό το στέλεχος από τη Νότια Αφρική

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική φαίνεται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, επιταχύνοντας την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ένα μέλος της επιτροπής που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 ή σε διαφορετική μορφή της νόσου, ενώ οι νοσηλείες και τα ποσοστά θνησιµότητας παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με το πρώτο κύμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αναφέρει ο Ian Sanne, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού φορέα “Right to Care”, μιλώντας στο πρακτορείο.

“Έχουμε δει στοιχεία με το ιικό φορτίο να είναι υψηλότερο σε ασθενείς με το νέο στέλεχος”, δήλωσε. “Το στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο δεύτερο κύμα”.

Η εντοπισμός του στελέχους 501.V2, το οποίο ο Sanne σημειώνει ότι θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από κάπου αλλού πριν εντοπιστεί στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νότιας Αφρικής και Ηνωμένου Βασιλείου, όπου μια παρόμοια μετάλλαξη έχει οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock έχει δηλώσει ότι το στέλεχος της Νότιας Αφρικής είναι πιο επικίνδυνο, οδηγώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να διακόψει τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Zweli Mkhize χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Hancock “ατυχείς”, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τις στηρίζουν.