Ο “όχλος Τραμπ” παρών και επί προεδρίας Μπάιντεν;

08.01.21

Ο καθηγητής Κρίστιαν Χάκε προβλέπει “θύελλες” επί προεδρίας Μπάιντεν από τους οπαδούς Τραμπ, οι οποίοι δεν θα τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί, θυμίζοντας ένα άλλο, ρατσιτικό, αντιδημοκρατικό και εγωκεντρικό πρόσωπο των ΗΠΑ.

Για τον Γερμανό καθηγητή Κρίστιαν Χάκε το αίσθημα του απόλυτου αιφνιδιασμού για όσα ντροπιαστικά για μια δημοκρατία εκτυλίχθηκαν στις αίθουσες του Καπιτωλίου έχει δώσει τη θέση του σε αισθήματα περίσκεψης και ανησυχίας για τα μελλούμενα επί προεδρίας Μπάιντεν. Ο πρώην καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF βγάζει δυσοίωνα συμπεράσματα, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Τραμπ μετά την παγκόσμια κατακραυγή για τον ρόλο του στα πρωτοφανή επεισόδια.

Απών αλλά “παρών” ο Τραμπ στην ορκωμοσία
“Το αποφασιστικό σημείο για μένα είναι ότι σε αυτήν την ‘θύελλα’ βλέπω την εξαγγελία από τον Τραμπ και τους οπαδούς του σε μια νέα στρατηγική καταδίωξης του προέδρου Μπάιντεν, με σκοπό να μην τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί, να του κάνουν σαφές ότι αυτή η προεδρία θα είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες. Ο Τραμπ θα τουιτάρει κάθε μέρα ή μέσω του σταθμού του ή όπου αλλού μπορεί για να διασπείρει ψεύδη και να ξεσηκώνει τους οπαδούς του στη χώρα και στην Ουάσιγκτον. Θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τον Μπάιντεν η καθημερινή αντιπαράθεση με έναν τέτοιο άνθρωπο. Υπάρχει μόνο ένα μέσο αντιμετώπισης, να επιτύχει στους στόχους του. Κι εδώ υπάρχει μια καλή είδηση, η κατοχύρωση των δύο θέσεων της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς. Διαθέτει λοιπόν μια ενισχυμένη ευκαιρία με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις να προχωρήσει μπροστά”.

Ο Γερμανός καθηγητής προβλέπει μάλιστα μετά βεβαιότητας ότι η νέα τακτική του Τραμπ, παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι θα συμβάλει σε μια συντεταγμένη αλλαγή εξουσίας, θα φανεί κιόλας την ημέρα της ορκωμοσίας του νικητή των εκλογών, στις 20 Ιανουαρίου. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι μεν φυσικά παρών ως είθισται σε όλες τις προηγούμενες ορκωμοσίες, αλλά θα είναι παρών μέσω του όχλου που θα φροντίσει να στείλει για να υπομνήσει ότι παραμένει ετοιμοπόλεμος.

Το άλλο -τρομακτικό- πρόσωπο της Αμερικής
Αυτό το νέο στιλ αντίστασης, ενδεχομένως και βίαιης, ίσως διαποτίσει και τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης που θα κάνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ένα άλλο σημείο με ιδιαίτερα σημασία για τον Κρίστιαν Χάκε είναι ότι η Αμερική των New York Times και της Washington Post δίνουν μόνο μια εικόνα της κοινωνίας. “Διαβάζω και τις δύο καθημερινά, αλλά δεν αποδίδουν ολόκληρη την εικόνα. Πρέπει να εισχωρήσουμε βαθιά στη χώρα, και εκεί γνωρίζουμε ελάχιστα. Το 45 με 50% των Ρεπουμπλικάνων επιδοκίμασε τα γεγονότα. Κι αυτό κάτι λέει. Λέει ότι υπάρχει ένα μόνιμο δυναμικό βίας. Η εικόνα της φιλελεύθερης Αμερικής που πάντα έχουμε κατά νου είναι ημιτελής. Δεν είναι μόνο οι ωραίες δημοκρατικές προθέσεις που παρατηρούμε, αλλά και οι αντιδημοκρατικές, οι ρατσιστικές, οι εγωκεντρικές της αυτοδικίας. Αυτή είναι η άλλη Αμερική”.

Με άλλα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την αμερικανική κοινωνία και να διατηρεί το καταστροφικό κύμα πόλωσης και επί προεδρίας Μπάιντεν.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν κάλεσε να δημιουργηθεί «ευρωπαϊκό ταμείο» για να «υποστηριχθούν βιομηχανικά σχέδια» ώστε να αντιμετωπιστεί ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA) που υιοθετήθηκε στις...

Πως αξιολογεί το υπουργείο Εργασίας την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων;

Πως αξιολογεί το υπουργείο Εργασίας την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων;

Τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει πετύχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την κατεύθυνση της έκδοσης των συντάξεων και της αποκατάστασης των εκκρεμών υποθέσεων ανέδειξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Χατζηδάκης,...

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This