Γαλλία: To λοκντάουν ίσως κρατήσει για μήνες

Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το στίγμα της υγειονομικής κατάστασης, ελπίζοντας να κατευνάσει τις ελπίδες των ανυπόμονων. Κλειστά παραμένουν χώροι εστίασης, χιονοδρομικά και κέντρα πολιτισμού, με νέα απαγόρευση κυκλοφορίας.

“Δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει με τον ιό, ελπίζουμε να βγούμε από την κρίση το επόμενο καλοκαίρι”. Με τα λόγια αυτά ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έδωσε χθες το στίγμα της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα, ελπίζοντας να κατευνάσει τα πνεύματα ακόμη και των πλέον ανυπόμονων.

Έτσι τίποτα δεν αλλάζει προς το παρόν για όλες τις δραστηριότητες που είχαν αδρανοποιηθεί τελευταία: Κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα παραμένουν κλειστά, όπως επίσης και τα μπαρ, τα καφενεία, τα εστιατόρια, αλλά και τα χιονοδρομικά. Ο πρωθυπουργός άφησε να νοηθεί μια πιθανή επανεξέταση τέλη Ιανουαρίου και μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς όμως ιδιαίτερη δέσμευση.

Παράλληλα αποφασίστηκε μία νέα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα σε 10 επιπλέον νομούς στην ανατολική Γαλλία, που προστίθενται στους ήδη 15. Συνολικά, από την ερχόμενη Κυριακή, σε 25 νομούς ανατολικά και νοτιοανατολικά θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.

Αντίθετα νέα απλοποίηση και επιτάχυνση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 75 ετών. Από Δευτέρα θα μπορούν να μεταβαίνουν κατόπιν ραντεβού σε κέντρα εμβολιασμού, χωρίς τη διαδικασία συγκατάθεσης ή προηγούμενης επίσκεψης στο γιατρό τους. Η λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου διευρύνεται από 3 σε 6 εβδομάδες, με στόχο την αύξηση των εμβολιαζόμενων ενόψει του κινδύνου των 2 μεταλλάξεων του ιού από Αγγλία και Νότιο Αφρική. Ο γάλλος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εντοπίσθηκαν τρεις περιπτώσεις σε Παρίσι και δυτικά στη Βρετάνη, οι οποίοι είναι επίφοβες για τη δημιουργία νέων εστιών.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.