Νέες επαφές με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο έχει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, “κλειδώνοντας” τις συγκλίσεις των πλευρών.

Νέες επαφές με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο έχει σήμερα η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την συζήτηση όλων των διαδικαστικών για την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές, η κ. Λουτ θα επιχειρήσει να “κλειδώσει” τις συγκλίσεις των πλευρών ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ακόμα και σήμερα, τον καθορισμό ημερομηνίας για την πραγματοποίηση της διάσκεψης. Σημειώνεται ότι τόσο η Ε/κ πλευρά όσο και η Τ/κ πλευρά θεωρούν βέβαιη την πραγματοποίηση της άτυπης συνάντησης, καθορίζοντας την διεξαγωγή της εντός Φεβρουαρίου στην Ελβετία. Η Τζέιν Χολ Λούτ βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκο Ανάστασιάδη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ηγέτη των τ/κ Ερσίν Τατάρ.

Αποφασισμένα τα Ηνωμένα Έθνη 

Η πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος, καθώς στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμενων, θα καθοριστούν τα βήματα προς μια τελική διαπραγμάτευση για συνολική επίλυση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ανεπίσημα προσχέδια του Αντόνιο Γκουτέρες για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, προκύπτει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν πιο ουσιώδες αποτέλεσμα στην πενταμερή καθώς δεν είναι πρόθυμα να επανεκκινήσουν την διαδικασία για το Κυπριακό για χάριν της συζήτησης και μόνο. Χαρακτηριστικά  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφερόμενος στην σχεδιαζόμενη άτυπη συνάντηση σημειώνει πως σκοπός είναι να καθοριστεί εάν “υπάρχει κοινό έδαφος για μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα”.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This