Ευρωζώνη: Προς διπλάσια ύφεση μετά την παράταση των lockdown

12.01.21 | 16:09

Αντιμέτωπη με μία νέα συρρίκνωση βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η επέλαση του νέου κύματος της πανδημίας οδηγεί τα ευρωπαϊκά κράτη σε υφεσιακή βουτιά.

Αναλυτές μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως η JPMorgan και η UBS αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων και των νέων περιορισμών που θέτουν σε ισχύ κράτη και κυβερνήσεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται έρχονται να προστεθούν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και τα ζητήματα που μένουν να διευθετηθούν στις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία λόγω του Brexit. Όλα αυτά καθιστούν όλο και πιο πιθανή την πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία για την οποία προβλέπεται ύφεση στις αρχές του 2021, ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή. Συνεπώς, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η πίεση στις κυβερνήσεις των ήδη πιεσμένων κρατών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά της για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι ενώ η οικονομική δραστηριότητα της Ζώνης του Ευρώ σημείωσε άνοδο την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, καθώς οι άνθρωποι επέστρεψαν στην εργασία τους, η βελτίωση αυτή είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2020.

Τα lockdown και η αργή διαδικασία εμβολιασμού «δεν βοηθούν», ανέφερε η Καταρίνα Ούτερμολ, οικονομολόγος της Allianz. «Οι παρατεταμένοι περιορισμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν μάλλον δειλά, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Η JPMorgan, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία υπέστη τεράστια συρρίκνωση κατά 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προβλέπει τώρα πτώση ύψους 1% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 2%.

Η UBS αναμένει πτώση στο πρώτο τρίμηνο κατά 0,4%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,4%. Η Goldman Sachs Group προβλέπει μια μικρή συρρίκνωση της οικονομίας, με την αυξανόμενη αβεβαιότητα και «τους κινδύνους που ελλοχεύουν να «δείχνουν» περαιτέρω επιδείνωση».

Οι επιπτώσεις του Brexit

Το Brexit αφήνει με τη σειρά του βαρύ οικονομικό αποτύπωμα. Η ING Groep NV σημειώνει ότι εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί ο ιός, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ξανά, έπειτα από την ανάκαμψη που σημείωσαν στο τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο διάστημα, οι εταιρείες της Ευρωζώνης έσπευσαν να στείλουν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον φόβο της μη επίτευξης εμπορικής συμφωνίας για τη μετά Brexit εποχή.

Η ολλανδική τράπεζα αναμένει μηδενική ανάπτυξη «στην καλύτερη περίπτωση» τους επόμενους τρεις μήνες και αναφέρει ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν το 2023.

«Το 2021 ξεκίνησε στραβά», ανάφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος Πίτερ Βάντεν Χούτε. «Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού ήταν αργή και σε ορισμένες περιπτώσεις στερείται οργάνωσης».

Υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η Γερμανία είναι η πλέον κερδισμένη καθώς η οικονομία της εξαρτάται περισσότερο από τον κατασκευαστικό κλάδο, τα γερμανικά εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά, ενώ το κράτος κλείνει ορισμένα καταστήματα και μεγάλο μέρος του κλάδου φιλοξενίας. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics το γερμανικό κράτος κατάφερε πιθανώς να σημειώσει κάποια ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Όλες οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση προκειμένου να στηρίξουν εταιρείες και εργαζόμενους με σειρά μέτρων. Δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, η οποία δαιτηρεί το κόστος δανεισμού σχεδόν μηδενικό.

Η κεντρική τράπεζα έχει πλέον παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τον Μάρτιο του 2022. Αυτό σημαίνει το 2021 θα κυλήσει χωρίς προχωρήσει σε σημαντικές αναπροσαρμογές της νομισματικής πολιτικής. Η Citigroup σημειώνει ότι το πρόγραμμα θα πρέπει τελικά να παραταθεί εκ νέου.

Η έκπληξη του καλοκαιριού;

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα έρθει κατά το δεύτερο τρίμηνο έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ύφεσης. Η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ισχυρή, τουλάχιστον αρχικά, μόλις αρθούν τα lockdown και περιοριστούν τα κρούσματα, καθώς θα προχωρά και η διαδικασία του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Η συμπιεσμένη ζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των ακούσιων αποταμιεύσεων των καταναλωτών – με πιθανή μία προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού.

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει πόρους ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και ο πολυετής προϋπολογισμός θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων από την παρατεταμένη κρίση.

«Αναμένουμε από τις κυβερνήσεις να παρέχουν συνεχή υποστήριξη για να συμβάλλουν στην ανάκαμψη, με μια μεταστροφή από την εισοδηματική στήριξη στην τόνωση της ζήτησης», ανέφερε ο οικονομολόγος της UBS Ρέινχαρντ Κλουζ στην έκθεσή του.

 

ΠΗΓΗ NEWMONEY

 

 

Σχετικά Άρθρα

”Συναγερμός” στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στρεπτόκοκου στην Ελλάδα

”Συναγερμός” στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στρεπτόκοκου στην Ελλάδα

Επί του θέματος ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: ''Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το...

Χρηματιστήριο: Στις 906,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,23%

Χρηματιστήριο: Στις 906,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,23%

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 906,20 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,23% . Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,98 εκατ. ευρώ. Ο...

Tο «Καλάθι του Αη Βασίλη» : Στις 12.00 οι ανακοινώσεις

Tο «Καλάθι του Αη Βασίλη» : Στις 12.00 οι ανακοινώσεις

Σε ανακοινώσεις για το εορταστικό καλάθι, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και για το «Καλάθι του Αη Βασίλη» για αγορές παιχνιδιών θα προχωρήσει σήμερα στις 12.00 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.Σε ανάρτησή του στο μεταξύ στο...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This