Μ. Σχοινάς: Στα 22 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις και τα δάνεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα για την ενεργειακή της μετάβαση

12.01.21

Οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν την κλιματική μετάβαση της Ελλάδας φτάνουν τα 22 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας, στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, χθες, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει τη χώρα με αποφασιστικότητα και γενναιοδωρία.

Όπως σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με τα 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ταμείο Ανάκαμψης και να αφορούν στην περίοδο έως το 2026.

Τοποθετούμενος γενικότερα για τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η Ε.Ε. με σκοπό την πράσινη μετάβαση, υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, στόχο θα έχουν την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Όπως είπε, πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών, μεταξύ άλλων και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τοποθετούμενη στην εκδήλωση δήλωσε ότι το Υπουργείο έκανε ένα restart στον τομέα της ενέργειας με τη νέα ηγεσία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχιση, με εντατικότερο ρυθμό, των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

“Έχουμε μπροστά μας μια απαιτητική χρονιά μια και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο βασικός μοχλός της ΕΕ για την έξοδο από αυτήν τη συγκυρία και η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μεταξύ των πρωταθλητών στην ενεργειακή μετάβαση”, πρόσθεσε η κα Σδούκου, για να τονίσει ότι το 2020 η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο μείζον θέμα με το κλείσιμο των λινγιτικών εργοστασίων, ενώ διπλασίασε το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα.

Προωθούμε ένα τεκμηριωμένο master plan για την απολιγνιτοποίηση και διασφαλίζουμε για αυτό χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ, παράλληλα, ξεχωρίσαμε 16 εμβληματικές επενδύσεις, που δεν θα είναι οι μόνες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, ανέφερε.

Περιγράφοντας τη “μεγάλη εικόνα” όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Σδούκου “μέχρι τώρα από διάφορα entry points υποβολής αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, μικρά, μεσαία, μεγάλα ή στρατηγικά, έχουν αθροιστεί περίπου 75 GW, που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο αδειοδότησης”. Πρόσθεσε, δε, ότι “στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού στη ΡΑΕ, υποβλήθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω των 45 GW, ενώ “πιάνουμε” τους στόχους του ΕΣΕΚ, αν εγκαταστήσουμε μόνο 9 GW μέχρι το 2030. Αυτό δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο παραμένει έντονο και μας δίνει έναν “αέρα”, την πολυτέλεια, να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά έργα, με τις καλύτερες προδιαγραφές” συμπλήρωσε.

Νωρίτερα στον χαιρετισμό της η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κα Sibylla Bendig, εστίασε στις συνέπειες της πανδημικής κρίσης σημειώνοντας ότι “η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει κι αυτόν τον ιό. Έχουμε την υπομονή, θα εμβολιαστούμε, θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και – “Θα συναντηθούμε ξανά””, συμπλήρωσε η κα Sibylla Bendig, δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας για όσα θα επακολουθήσουν.

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, κ. Στέφανος Τζιρίτης, κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι “το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής, στηρίζοντας την πιο αποτελεσματική διαδικασία μετάβασης με ποικίλες δράσεις. Μέσα από το GRÆDUCATION και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, συζητήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση και μετατροπή της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ Κοζάνης, σε ένα πρότυπο “Πράσινο Σχολείο”. Επίσης, στην περιοχή αυτή και στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από 10 γερμανικές επιχειρήσεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Το 2021 θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση”, ανέφερε ο κ. Τζιρίτης, υποστηρίζοντας ότι “η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μία περιοχή που έχει ουσιαστική ανάγκη από συμμάχους στο εγχείρημα αυτό και που κρύβει σίγουρα νέες προοπτικές ανάπτυξης”. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας EUROSHORING. “Μέσω της πλατφόρμας δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη και ιδίως στην Γερμανία. Με την πρωτοβουλία αυτή, το Επιμελητήριο στοχεύει στον ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στην στήριξη του παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης και της Ελλάδος”, τόνισε.

Μιλώντας στο πλαίσιο του δεύτερου πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο “Απολιγνιτοποίηση – ΑΠΕ – πράσινη μετάβαση”, το οποίο συντόνισε η κα Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος και δημιουργός του ka-business, ο Διευθύνων Σύμβουλος της juwi Hellas, κ. Παναγιώτης Σαρρής, αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας, τόνισε ότι θα επενδύει στην Δυτική Μακεδονία, ξεκινώντας με το εμβληματικό έργο των ΕΛΠΕ και συνεχίζει με εξίσου εμβληματικά έργα που αναπτύσσει στην περιοχή.

“Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να παραμείνει ο ενεργειακός κόμβος της Ελλάδας και να μετασχηματιστεί από μια οικονομία βασισμένη στον λιγνίτη, σε μια οικονομία που να βασίζεται στις ΑΠΕ”, ανέφερε για να επισημάνει αμέσως μετά ότι “η juwi Hellas στηρίζει έμπρακτα την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας επιλέγοντας τοπικά συνεργεία και υλικά για την κατασκευή των έργων της. Η juwi Hellas στηρίζει τους τοπικούς επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα μικρά Φ/Β. Είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία να έχει μερίδιο στις ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν στην περιοχή”, πρόσθεσε.

O Πρόεδρος της AirEnergy, κ. Μιλτιάδης Ασλάνογλου, αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά ενέργειας, όπου οι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι στόχοι ως προς την κλιματική ισορροπία, απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές. Όπως υπογράμμισε “η ανάπτυξη και η περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον ανταγωνιστικών αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται νέες ικανότητες και δεξιότητες από τις εταιρείες του κλάδου, εστιασμένες κυρίως στον τρόπο συμμετοχής τους στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και στη διαχείριση των κινδύνων. Κρίσιμος παράγοντας είναι και η εξέλιξη και των θεσμικών φορέων, που σχετίζονται με την αδειοδότηση των υποδομών, καθώς και με την εν γένει υλοποίησή τους, π.χ. χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί η διείσδυση της νέας τεχνολογίας στην κλίμακα που απαιτείται με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο”.

Χρυσός Χορηγός της φετινής Πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: ΟΤΕ Όμιλος Εταιρειών.

Ασημένιοι Χορηγοί οι εταιρείες ALLIANZ, ALUMIL και ERGO και χορηγοί οι DEMO και VERIDOS MATSOUKIS.

Η κλήρωση των δώρων στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ύστερα από ευγενική προσφορά  προϊοντικών χορηγών ADIDAS HELLAS, Aegean Airlines, Bath & More, Beiersdorf Hellas, Robert Bosch, DQS HELLAS, DROMEAS, EZA – Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, Efi Funck, PAUL HARTMANN HELLAS, LAINAS Products, Mitira Lesvos, PAPOUTSANIS και Πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο, μέσω της φετινής εκδήλωσης, στηρίζει έμπρακτα το Make-A-Wish, που εκπληρώνει ευχές παιδιών, που μάχονται ενάντια μιας πολύ σοβαρής ασθένειας και τον οίκο ευγηρίας Haus Koroneos, ελληνογερμανικό ίδρυμα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων.

 

Σχετικά Άρθρα

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός  δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Upskilling...

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Mεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts υποδέχθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. «Παρουσίασα τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για...

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ένα πασχαλινό camp για παιδιά από 5 – 12 ετών & Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου 2023 Η εναλλακτική κατασκήνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με πασχαλινή, παιχνιδιάρικη διάθεση, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γεμίσουν δημιουργικά το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This