Οι πολίτες ανά τον κόσμο θέλουν την υποστήριξη των κυβερνήσεων έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες. Την ίδια στιγμή φοβούνται τι μπορεί να τους περιμένει το 2021. Η νέα έρευνα του YouGov, με δείγμα 22.000 πολίτες, η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για το Bloomberg, υποδεικνύει πως τα νοικοκυριά πρόκειται να μειώσουν τις δαπάνες τους αφού αναμένουν υψηλότερο κόστος ζωής και χαμηλότερα έσοδα.

Η έρευνα έλαβε χώρα μεταξύ 13 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου. Σε 12 εκ των 15 ερωτηθέντων χωρών, οι καταναλωτές υποστηρίζουν την αύξηση του κρατικού χρέους για την υποστήριξη των οικονομιών. Οι μόνες χώρες οι οποίες βρίσκονται κάθετα αντίθετες με τέτοιες τακτικές ήταν η Πολωνία και το Μεξικό.

Περίπου το 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την κίνηση αυτή, με το 31% να θέλουν του χρέος να παραμείνει σταθερό. Στη Βρετανία, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν ακόμη πιο διπολικά, με 57% και 25%.

Η προτίμηση αυτή δικαιολογεί και τις ανησυχίες των καταναλωτών για τα προσωπικά τους οικονομικά. Μόλις το 14% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως δεν πρόκειται να αποταμιεύσουν τα έσοδά τους εάν αυτά δεχθούν μείωση λόγω της κρίσης. Τα ποσοστά καταναλωτισμού και εξόδων βρέθηκαν μειωμένα ακόμη και στις ΗΠΑ, ενώ μόλις το 3% των ερωτηθέντων στο Μεξικό ανέφεραν πως θα προχωρήσουν σε έξοδα εάν υπάρχει κρίση.

Παγκοσμίως, οι καταναλωτές ετοιμάζονται να «σφίξουν τα ζωνάρια». Η διασκέδαση και η αγορά ρούχων αποτελούν και τα κύρια έξοδα τα οποία αναμένεται να μειωθούν.

Τα ⅔ των ερωτηθέντων ανέφεραν πως αναμένουν πως τα έξοδα διαβίωσής τους θα αυξηθούν λόγω της κορωνοκρίσης, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που αναμένουν μείωση στα έσοδά τους τετραπλασιάστηκε.

ΠΗΓΗ NEWMONEY

 

Share This