Πετρέλαιο: Σε υψηλά 11 μηνών κινείται το αμερικανικό αργό

12.01.21

Σε υψηλά σχεδόν 11 μηνών κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς το δολάριο υποχωρεί, αυξάνοντας την επενδυτική διάθεση για εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο αμερικανικό νόμισμα.

Το αμερικανικό αργό σημείωνε νωρίτερα άνοδο περί το 1,5%, πάνω από τα 53 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες ημέρες μετά τη μονομερή απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για περικοπή της παραγωγής της, που έδωσε σημαντική ώθηση στον “μαύρο χρυσό”.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, το αργό έχει σημειώσει κέρδη άνω του 45%, με τη βοήθεια της αισιοδοξίας που προκαλεί η διανομή και διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς η δέσμευση του OPEC και των συμμάχων του να διατηρήσουν μεγάλο μέρος των περικοπών στην παραγωγή τους. Οι νίκες των Δημοκρατικών στις εκλογές για πρόεδρο, Βουλή των Αντιπροσώπων και, πιο πρόσφατα, Γερουσία στις ΗΠΑ έχουν επίσης εντείνει την αισιοδοξία για περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

“Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ενισχύονται μετά από μια μικρή παύση”, αναφέρει ο Eugen Weinberg, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στην Commerzbank. “Από την πλευρά της ζήτησης, οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και για ογκώδη δημοσιονομική τόνωση από πλευράς κυβερνήσεων αποτελούν υποβοηθητικούς παράγοντες”, συμπληρώνει.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, κερδίζει 1,56%, στα  56,53 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου, κερδίζει 78 σεντς, στα 53,03 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 53,26 δολ.

Οι επενδυτές σταθμίζουν εξάλλου και τις προοπτικές αύξησης της προσφοράς αργού παραγωγής βόρειας Αμερικής. “Μεγάλο μέρος” των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μπορούν πλέον να ασκούν κερδοφόρα την εξόρυξη αργού στις σημερινές τιμές, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίζουν τη μείωση του ποσοστού του πετρελαίου στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα όσο θα περνούν τα χρόνια, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Πολλοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους τόσο το 2021 όσο και το 2022 και, βραχυπρόθεσμα, “θα χρειαστούμε το σχιστολιθικό των ΗΠΑ για να καλύψουμε το κενό” στο πεδίο της ισορροπίας προσφοράς – ζήτησης, πρόσθεσε ο Birol. Οι εταιρείες αυτές, ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμήσουν την κίνηση του μεταφορικού τομέα προς τον εξηλεκτρισμό, κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Η ομάδα, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντέρχαμ, χρησιμοποίησε τον...

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού...

Υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων από την ελίν

Υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων από την ελίν

Η ελίν παρουσίασε το νέο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «ώθηση». Με πυξίδα τις αξίες της εταιρίας, στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται σε καίριες ανάγκες και δίνουν «ώθηση» στην ευημερία της κοινωνίας, μέσα από...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This