Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο και οι τελευταίες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία μονοπωλούν το ενδιαφέρον και των Γερμανών σχολιαστών. Τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από το twitter με το κλείδωμα του διάσημου προσωπικού του λογαριασμού σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και παρατηρεί:

“Το κλείδωμα του λογαριασμού στο twitter του Αμερικανού προέδρου είναι, όπως φαίνεται για την ώρα, πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συνταγματικά όργανα. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχουν αντίστοιχες διεθνείς πλατφόρμες (…) Σε κάθε περίπτωση αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί αλλά ιδιωτικές εταιρείες -και ως τέτοιες είναι καταρχήν φορείς θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που ισχύουν (για όλους) και σε αυτούς ανήκουν η αποφυγή παρακίνησης σε βία όπως και η μη δημοσίευση ποινικά κολάσιμου περιεχομένου (…) O Tραμπ με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι στην πραγματικότητα φορέας δικαιωμάτων -υποχρεούται να τα θεσπίζει. Παρόλα αυτά και για τον ίδιο παραμένει ανοιχτή η δικαστική οδός, που του αρέσει τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα πολλά συνηγορούν στο να δοθεί χώρος στην ελευθερία. Από την τερατώδη συμπεριφορά ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημοκρατίας δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά γενικοί κανόνες. Ωστόσο ένα πράγμα παραμένει σαφές: Το κράτος δεν πρέπει να απαλλαγεί από την ευθύνη του -ειδικά απέναντι σε εκείνους που μερικές φορές είναι πιο ισχυροί από αυτό”.

Το ίδιο θέμα σχολιάζει και η ελβετική Neue Zurcher Zeitung, η οποία παρατηρεί: “Η απόφαση (σσ: του αποκλεισμού του Τραμπ από το twitter) επευφημείται από πολλούς, αλλά είναι κυρίως το εξής: μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση. Η εκδίωξη του προέδρου από την πλατφόρμα είναι ένα δημοσιοσχετίστικο ‘πραξικόπημα’, το Facebook και το twitter δρουν με οπορτουνισμό. Ο Τραμπ δεν εκλέχθηκε ξανά, έχει χάσει τη σημασία του, οι ταραχές στο Καπιτώλιο ήταν το πιο άσχημο τέλος της θητείας του -τώρα μπορεί να αποκλειστεί για ένα διάστημα χωρίς τύψεις και υπό βροχή χειροκροτημάτων. Το πρόβλημα Τραμπ, τουλάχιστον για τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει προς το παρόν διευθετηθεί”. H ελβετική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι “άθελά τους το Facebook και το twitter ενήργησαν ως καταλύτες της πολιτικής Τραμπ. Το επέτρεψαν γιατί γνώριζαν ότι θα τραβήξουν πάνω τους την προσοχή. Ήταν το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν και τα ΜΜΕ: ο Τραμπ ήταν μία ενόχληση, αλλά έφερνε κλικ κι έτσι έσοδα. Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ευθύνονται για αυτά που αναρτούν οι χρήστες τους – αλλά για το πώς αυτά διαδίδονται”.

Οι νίκες της δημοκρατίας δεν είναι ποτέ οριστικές
Από την πλευρά της η αυστριακή Der Standard σε σχόλιό της αναφέρει: “Οι περασμένες εβδομάδες έδειξαν την ανθεκτικότητα αλλά και την ευθραυστότητα του πολιτικού συστήματος. Οι θεσμοί ήταν ακόμη αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του. Αλλά γλίτωσαν οριακά: αν ο Τραμπ είχε κερδίσει τις εκλογές με μερικές χιλιάδες περισσότερες ψήφους, οι κατά τόπους πολιτικοί και τα δικαστήρια θα μπορούσαν να είχαν αντιστρέψει τη νόμιμη εκλογή του Τζο Μπάιντεν σε μερικές εβδομάδες. Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν η τελευταία εξέγερση για μια χαμένη μάχη. Αλλά η ιστορία έχει διδάξει ότι τέτοιες νίκες δεν είναι ποτέ οριστικές. Για τους δημοκράτες πολιτικούς και από τα δύο κόμματα και τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών οι προκλήσεις τώρα ξεκινούν. Ο Τραμπ ως πρόσωπο δεν είναι καν ο μεγαλύτερος κίνδυνος”.

“Μικρό καλοκαίρι στην Ελλάδα”
Στην καλοκαιρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αναφέρεται η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου και σημειώνει: “Την ώρα που σε πολλές περιοχές στη Γερμανία χιονίζει και στη Μαδρίτη μπορεί να κάνει κανείς σκι αυτές τις μέρες, η Ελλάδα χαίρεται ένα μικρό καλοκαίρι. Το θερμό ρεύμα στην Ελλάδα οδήγησε σε υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο, ειδικά στην Κρήτη. Ο ελληνικός τύπος έκανε λόγο για θερμοκρασίες-ρεκόρ την Κυριακή – στα Χανιά καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 27 βαθμών. Αλλά και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα ο ήλιος έλαμπε στον γαλάζιο ουρανό. Σε πολλές περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς”. Όπως παρατηρεί η SZ: “Ο καλός καιρός είναι απόρροια νότιων ανέμων από την Αφρική, που έφεραν μαζί τους ζεστό αέρα (…) H αύξηση της θερμοκρασίας στις αρχές του έτους δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Ελλάδα. Το καιρικό φαινόμενο είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και ονομάζεται Αλκυονίδες μέρες (…) Για μια περίοδο που μπορεί να φτάσει τις 14 μέρες ο καιρός είναι ηλιόλουστος και επικρατεί σχετική νηνεμία, ώστε να είναι εύκολη η πλοήγηση στη θάλασσα στα μέσα του χειμώνα”

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This