Bloomberg: Γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στην ΕΚΤ

15.01.21

H οικονομική πολιτική της ευρωζώνης επιχορηγεί τις εγχώριες δημοσιονομικές δράσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτείται -πια- μείωση της ενίσχυσης  της ρευστότητας. Το «ατού» του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΚΤ, ιδιαίτερα το λεγόμενο πρόγραμμα TLTRO (Τargeted Loan Refinancing Operations), προκαλεί μείωση των δημοσίων εσόδων διαφόρων κυβερνήσεων. Η μείωση των εσόδων αυτή, η οποία σε αρκετές χώρες οδηγεί και σε απώλειες, αποτελεί απόδειξη της παρεμβατικότητας της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία των εγχώριων δημοσιονομικών.. «Στρατηγικές όπως το TLTRO αποτελούν δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ, οικονομολόγος της ΒΝΡ Paribas Asset Management, ενώ προσέθεσε πως «είναι απολύτως λογικό πως οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις τεράστιες επιχορηγήσεις προς οποιονδήποτε πολίτη ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». 

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επεκταθεί  μετά την περσινή απόφαση της ΕΚΤ για βελτίωση των δανειοληπτικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής ρευστότητας.

Γενναιοδωρία

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης έδωσαν δάνεια 1,6 τρισ ευρώ στις τράπεζες, βάσει των χαμηλότερων επιτοκίων. Αν και κάθε εγχώρια κεντρική τράπεζα προχωρά σε αναφορά των εσόδων της με διαφορετικές λεπτομέρειες και σε διαφορετικές στιγμές κάθε έτος, η κεντρική τράπεζα της Εσθονίας ήδη υπολογίζει απώλειες 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.

Τα χαμηλότερα επιτόκια του TLTRO, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Γιάνις Σίλκαλανς, θα πλήξουν τα έσοδα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα της χώρας του αναμένει κέρδη. Παρομοίως, η ολλανδική κεντρική τράπεζα αναμένει λιγότερα έσοδα λόγω των αρνητικών επιτοκίων, αν και -σύμφωνα με εκπρόσωπό της- αναμένει πως ο ισολογισμός θα έχει θετικό πρόσημα. Η Γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της ποντάρει σε έγχυση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Bundesbank το 2021.

Αντιμετωπίζοντας τις απώλειες

Αν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να χαίρονται για το «εύκολο χρήμα» στο οποίο θα μπορέσουν να βασιστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, τα συνολικά ποσά μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα όσο αναμένουν. Το κύριο ερώτημα όσον αφορά τις απώλειες των χρηματοοικονομικών αρχών παραμένει ακαδημαϊκό, εάν σκεφτεί κανείς τις τρομακτικά διαφορετικές ετήσιες αναφορές της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Θεωρητικά, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να «τυπώσουν χρήμα» για να υπερκεράσουν οποιεσδήποτε κεφαλαιακές μειώσεις. Μπορούν, επίσης, να επεκτείνουν οποιεσδήποτε απώλειες σε επόμενα έτη, όπως έκανε πολλάκις η Bundesbank κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70. 

Η πραγματικότητα, όμως, η οποία υποδεικνύει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειωμένα έσοδα λόγω των πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν για την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι πολιτικά φορτισμένη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία οι οποίες έχουν -ιστορικά- πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ιδέα της απουσίας χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας. 

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Σχετικά Άρθρα

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός  δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

Κ. Πιερρρακάκης: «Εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας»

«Αυτή την στιγμή αρχίζουμε και ξανασκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται το Upskilling και το Reskilling, δηλαδή ο εμπλουτισμός δεξιοτήτων σε κάθε πτυχή της ζωής μας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ημερίδα «Upskilling...

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Συνάντηση ΥΠΕΞ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Tufts

Mεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts υποδέχθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας. «Παρουσίασα τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για...

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Πάσχα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ένα πασχαλινό camp για παιδιά από 5 – 12 ετών & Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου 2023 Η εναλλακτική κατασκήνωση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με πασχαλινή, παιχνιδιάρικη διάθεση, δίνει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να γεμίσουν δημιουργικά το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This