Μ. Θεοδωρίδου: 40 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα σε 51 χώρες

Οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο έλεγχος ανοσογονικότητας, η αποτελεσματικότητα εμβολίων και η ασφάλεια τους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των εμβολίων. Η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την χορήγησή τους, είπε. Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, δηλαδή, εάν συνδέεται η ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα για σειρά θανάτων στην Νορβηγία, όπου τα περιστατικά εξετάσθηκαν διεξοδικά και όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή της χώρας δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.

Ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο και είπε ότι με όριο 15 μέρες πριν από τον εμβολιασμό και 15 μετά μπορεί να γίνουν τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.