Η Γερουσία θα ολοκληρώσει σήμερα τις διαδικασίες και θα αποφασίσει αν θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση. Μετά από πέντε ημέρες αβεβαιότητας η πιθανότερη εξέλιξη είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κυβέρνηση Κόντε μπορεί να λάβει  ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά πιθανώς με 155 ψήφους, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία θα έπρεπε να αγγίξει τις 161. Ο Ματέο Ρέντσι, εκτός από εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να επιλέξει την αποχή, όπως συνέβη και χθες στην Βουλή.

Αν όντως οι εξελίξεις ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα, έστω και με την επίγνωση ότι θα προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα. Με εμπόδια δηλαδή και απρόβλεπτες εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών επιτροπών (όπου τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί συχνά να μειοψηφήσουν), όσο και στην ευρύτερη, καθημερινή διακυβέρνηση.

Μελλοντική διευρυμένη στήριξη;

Όλοι διερωτώνται αν ο Κόντε, με μια αποδυναμωμένη κυβερνητική συμμαχία, θα μπορέσει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (222 δισεκατομμύρια ευρώ) και -παράλληλα- αν θα  αποφύγει την επιπλέον διόγκωση του ιταλικού δημοσίου χρέους, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ.

Μετά τη μεγάλη σύγκρουση, ο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίζει κατά περίπτωση, ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε νόμου. Όσο για τους νέους, “πρόθυμους”, κεντρώους γερουσιαστές που πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, ο Κόντε ελπίζει σε μια σταδιακή, όσο και  σταθερή τους διεύρυνση. Δεν αποκλείεται τέλος να υπάρξουν και στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τα οποία θα αποφασίσουν να τείνουν πολύτιμη χείρα βοηθείας στους άλλοτε άσπονδους εχθρούς των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This