Για ποια τράπεζα η τηλεργασία ήρθε για να μείνει;

Η Yapi ve Kredi Bankasi θα γίνει η πρώτη τούρκικη τράπεζα που θα επιτρέψει σε ορισμένους από τους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι σε μόνιμη βάση, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς επιθυμούν να δώσουν μεγαλύτεροι ευελιξία στους εργαζόμενους της αλλά και να συμβάλλει στη μείωση του κόστους εντός τουγραφείου. Η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζατης Τουρκίας εισάγει μια προσέγγιση εξ αποστάσεως εργασίας για περισσότερο από το ένα τρίτο του προσωπικού της στα κεντρικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης, γνωστοποίησε πρόσφατα σε ερωτήσεις που της υπόβαλλε το Bloomberg.

Η συγκεκριμένη τράπεζα απασχολεί περίπου 5.500 άτομα σε έναν ουρανοξύστη 30 ορόφων στην εμπορική περιοχή του Levent. Σύμφωνα με το σχέδιο, η τράπεζα θα χωρίσει τους υπαλλήλους σε τρεις ομάδες ως μέρος αυτού που αποκαλεί «απλή εργασία». Μόνο περίπου το 28% του προσωπικού στα κεντρικά γραφεία θα εξακολουθεί να εργάζεται στα γραφεία της, ενώ το 36% θα διεκπεραιώνει όλες τις εργασίας μέσω τηλεργασίας.

Σημειωτέον, μέτοχος της τράπεζας είναι η ιταλική UniCredit SpA, η οποία κατέχει μερίδιο 20%, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν την εξ αποστάσεως εργασία, ακόμη και όταν η απειλή της πανδημίας άρχιζε να υποχωρεί.  Πρόσφατα, η γερμανική  Deutsche Bank, δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει μια νέα πολιτική που θα επιτρέπει στους περισσότερους υπαλλήλους να εργάζονται μέσω τηλεργσίας για δύο ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός, Mizuho Financial Group, σχεδιάζει να μειώσει το χώρο γραφείων στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, καθώς αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού συναμικού να εξακολουθήσει να εργάζεται από το σπίτι,  ακόμα και όταν λήξει η πανδημία. Ωστόσο, η τουρκικη τράπεζα ‘ελαβε αυτήν την απόφαση, καθώς το σύστημα λειτουργίας της υπέστη «σοκ» μετά την μεταφορά περισσότερων από 8.000 υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας.

Το νέο σύστημα, όπως δηλώνει η δίοικηση της τράπεζας, θα ελευθερώσει το 10% του χώρου των γραφείων της και θα αυξήσει το διαθέσιμο χώρο για κάθε υπάλληλο κατά 30%. Η Yapi Kredi έχει 835 υποκαταστήματα και απασχολεί περισσότερα από 16.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο. Το Koc Group ελέγχει περίπου το 50% της τράπεζας και το υπόλοιπο ανήκει στην Borsa Istanbul. Η Τουρκία, μια χώρα με περισσότερους από 83 εκατ. κατοίκους, κατέγραψε πάνω από 2,4 εκατ.  θανάτους από επιπλοκές της Covid-19 και 24.161 από τις 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Το lockdown και η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένουν σε ισχύ από το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς οι αρχές ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG