Γερμανικός Τύπος για την ορκωμοσία Μπάιντεν: Η Δημοκρατία νίκησε

21.01.21 | 17:15

Πληθώρα δημοσιευμάτων στον γερμανικό τύπο για την ορκωμοσία Μπάιντεν, τη σύνθεση και τις πρώτες επιλογές της νέας κυβέρνησης, αλλά και τις αλλαγές που αναμένονται στην αμερικανική πολιτική μετά τον Τραμπ.

“Η Δημοκρατία νίκησε” είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung. “Ας αρχίσουμε πάλι από την αρχή” διαβάζουμε στον τίτλο της Die Welt. “Ο νέος πρόεδρος απευθύνει προσκλητήριο για ενότητα και υπόσχεται μία νέα αρχή” σημειώνει, στο πρωτοσέλιδό της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Χωρίς εξάρσεις η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt γράφει στο δικό της πρωτοσέλιδο ότι “Ο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος”. Ενθουσιώδης υποδοχή από την BILD: “Ο κόσμος ανάσανε- Comeback για την Αμερική”.

Άλλο προεκλογικός αγώνας, άλλο διακυβέρνηση

Η Tagesspiegel του Βερολίνου, σε σχόλιό της, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: “Ανακούφιση, χαρά, ελπίδα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, χωρίς βίαια επεισόδια της τελευταίας στιγμής. Με τον Τζο Μπάιντεν επιστρέφoυν οι πολιτισμένοι τρόποι και ο σεβασμός. Πολλοί περίμεναν την αλλαγή. Αλλά ο πανηγυρισμός δίνει τη θέση του στη νηφαλιότητα, κατά τη γνωστή ρήση του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Μάριο Κουόμο ότι ‘ο προεκλογικός αγώνας είναι ποίηση, η διακυβέρνηση είναι πρόζα’. Ο 78χρονος Μπάιντεν πρέπει να κρατήσει πολλαπλές ισορροπίες για να γεμίσει το κενό ανάμεσα στις προσδοκίες και σε αυτά που θέλει ή μπορεί να υλοποιήσει. Στην ομιλία του όμως, ο Μπάιντεν απέφυγε την πρόκληση αυτή. Βρήκε τα κατάλληλα λόγια για τη συγκεκριμένη στιγμή, απευθυνόμενος στο συναίσθημα”.

Την προσωπική στρατηγική του νέου προέδρου εγκωμιάζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση: “Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποτιμηθεί, σε πολλά επίπεδα. Ποτέ δεν θα αποκτήσει το χάρισμα που βγάζει στη σκηνή ένας Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο η ομιλία του, ξεκάθαρη και με σαφήνεια, ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόταν η πληγωμένη Αμερική. Ο Μπάιντεν έβαλε τον εαυτό του σε δεύτερο πλάνο, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έστειλε ένα μήνυμα κοινής ευθύνης, το οποίο ο προκάτοχός του είχε αρνηθεί για ένα οδυνηρά μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Ο Μπάιντεν δεν χάνει χρόνο

Πριν καλά-καλά εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο νέος πρόεδρος ανακαλεί πολλές από τις αποφάσεις του προκατόχου του. Ενδεικτικό το σχόλιο της Badische Zeitung: “Με τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε αποδεικνύει ότι θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με αποφασιστικότητα. Μετά από 400.000 νεκρούς οι ΗΠΑ έχουν επιτέλους έναν πρόεδρο, που παίρνει στα σοβαρά την πανδημία. Παράλληλα, με την επιστροφή στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Μπάιντεν στέλνει ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο: Οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν και πάλι ένας αξιόπιστος εταίρος”.

“Diversity First” είναι ο τίτλος της Tageszeitung (TAZ) σε εκτενές άρθρο που εξετάζει αναλυτικά το ποιόν των νέων υπουργών. Για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημειώνει ότι “θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία θέλει να ενεργοποιήσει και πάλι ο Μπάιντεν”. Για τον υπουργό Εργασίας Μάρτι Γουάλς αναφέρει ότι “οι συντηρητικοί θεωρούν πως ο 53χρονος ανήκει στη ριζοσπαστική Αριστερά, ωστόσο κάποιοι αριστεροί θα προτιμούσαν τον Μπέρνι Σάντερς στη θέση αυτή”. Το υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει ο Πιτ Μπούτιτζιτς, “ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφυλος υπουργός στην ιστορία των ΗΠΑ”, σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου. Στο υπουργείο Υγείας ορίζεται ο Χαβιέ Μπεσέρα, “νομικός με καταγωγή από το Μεξικό, που ήταν ο διάδοχος της Κάμαλα Χάρις στην εισαγγελία της Καλιφόρνια” και “θεωρείται φανατικός θιασώτης του δικαιώματος στην άμβλωση”.

Ο μεγάλος απών

Την απουσία του απερχόμενου προέδρου επισημαίνει το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV: “Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να αποφύγει την τελετή και αναχώρησε από το πρωί για τη Φλόριντα. 150 χρόνια είχε να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά και τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ στην εξέδρα των επισήμων; Μήπως να πάρει το ατάραχο ύφος που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν τέσσερα χρόνια, όταν αποσβολωμένος άκουγε τον Τραμπ να μην εκφωνεί ομιλία ορκωμοσίας, αλλά έναν προεκλογικό, διχαστικό λόγο που διαιρούσε την κοινωνία σε “εσάς”, δηλαδή τους οπαδούς του και “αυτούς”, δηλαδή τους κοινούς εχθρούς;”

Η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί ότι “με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν τελείωσε ένας εφιάλτης για πολλούς Αμερικανούς, αλλά και για τους φίλους της Αμερικής στο εξωτερικό. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε πίσω του μία χώρα κλονισμένη και βαθιά διχασμένη. Μετά από μία δοκιμασία του νευρικού μας συστήματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια ακούσαμε μία φυσιολογική και τόσο προεδρική στο ύφος ομιλία, ώστε η αντίθεση είναι σαφέστατη: Οι εποχές της σύγκρουσης, των ρητορικών παρεκτροπών και της συνεχούς παραβίασης των κανόνων, έχουν πλέον παρέλθει”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

 


Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη μείωση της μέγιστης διάρκειας της διαδικασίας έγκρισης...

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Για την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιείται την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το...

Ελληνικές μετοχές «ψηφίζουν» για το 2023 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

Ελληνικές μετοχές «ψηφίζουν» για το 2023 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

Ελληνικές μετοχές "ψηφίζουν" για το 2023 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι την ώρα μάλιστα που το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει, από τις αρχές του 2022, σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή των μεγάλων διεθνών αγορών. Στο ενδεκάμηνο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This