ΕΚΤ: Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική

21.01.21 | 13:31

Οι αναλυτές αναμένουν ευρύτερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά θα αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα για περαιτέρω στήριξη καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού περιορίζει τις ήδη αδύναμες προοπτικές για την οικονομία της.

Έχοντας επεκτείνει τη στήριξη της νομισματικής πολιτικής και στο επόμενο έτος με το μεγάλο πακέτο που ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να περάσουν τη σκυτάλη στις κυβερνήσεις και τη δημοσιονομική πολιτική για να ανταπεξέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης μέχρι να επανέλθουν οι επιχειρήσεις στην κανονική δραστηριότητά τους.

Ωστόσο, τα νέα lockdown, η αργή πορεία των εμβολιασμών στην αρχική φάση στις χώρες της Ευρωζώνης και το ισχυρό ευρώ θα αυξήσουν τα προβλήματα για τις εξαγωγές, αμφισβητώντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για μία ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να σημειώσει ότι δεν χρειάζεται τώρα περαιτέρω στήριξη, καθώς η τράπεζα έχει προσδώσει πολύ μεγάλη ευελιξία στα πλαίσια στήριξής της ώστε θα μπορούσε εύκολα να τα αυξήσει χωρίς να απαιτηθεί νέα έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιό της. «Ο επανακαθορισμός των μέσων πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έγινε καλά αποδεκτός από τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επείγει να διαμηνύσει η ΕΚΤ μία νέα στάση πολιτικής», δήλωσε αναλυτής της Danske.

H Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επίσης αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα σήμερα και μάλιστα αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το επόμενο δημοσιονομικό έτος.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσεις τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική στις 14.45 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 15.30.

Αντί για μέτρα, η Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να προσφέρει στήριξη με μικρή διαφοροποίηση της επικοινωνιακής πολιτικής της τράπεζας, κάνοντας σαφές ότι γνωρίζει τους κινδύνους, ενώ θα υποστηρίξει ότι αυτοί είναι πιθανόν υπερτιμημένοι.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να παραδεχθεί ότι το άμεσο μέλλον είναι δυσκολότερο από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί κάποιες από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και ότι τα σχέδια των εμπορικών τραπεζών για περιορισμό στις χορηγήσεις δανείων θα αποτελέσουν βαρίδι για την ανάπτυξη. Αυτό, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς μάλιστα πολλές βασικές αβεβαιότητες έχουν διαλυθεί: Τα εμβόλια για την COVID-19 χρησιμοποιούνται, η συμφωνία για το Brexit έχει κλείσει και με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν κλείνει ο εκλογικός κύκλος στις ΗΠΑ.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Κ.Χατζηδάκης: Ο ΕΦΚΑ εξελίσσεται σταδιακά σε έναν Οργανισμό που ξεκίνησε να λύνει προβλήματα Ο ΕΦΚΑ προχωρά στη προκήρυξη των 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, στην σύσταση Εταιρίας για...

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του αμυντικού σκέλους του Ναυπηγείου η συμμετοχή των Βρετανών στο πρόγραμμα αναβάθμισης και κατασκευής νέων ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών...

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This