Το θέμα της αναγνώρισης πιστοποιητικού εμβολιασμού κατόπιν σχετικής πρότασης του Κ. Μητσοτάκη και σύστασης της Κομισιόν συζητούν μεταξύ άλλων σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Επιτάχυνση των εμβολιασμών ζητούν οι Βρυξέλλες.

Η αμοιβαία αναγνώριση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η αύξηση του ρυθμού παρασκευής εμβολίων είναι τα βασικά θέματα που θα εξετάσουν αργά το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συζήτηση θα γίνει με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει μορφή συστάσεων, δεδομένου ότι ο τομέας της υγείας αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Αναφορικά με την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού των πολιτών που θα διευκολύνει και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ η σύσταση βασίζεται σε σχετική πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στην προώθηση του μέτρου.

Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση μέσα στις επόμενες μέρες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής του πιστοποιητικού, ωστόσο κάποιες χώρες; όπως η Γαλλία; προτιμούν αυτό να γίνει αργότερα την άνοιξη όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Σύσταση για επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η Επιτροπή συνιστά επίσης στους ηγέτες να δεσμευτούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Οι ενδιάμεσοι στόχοι είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει εμβολιαστεί το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματικών του τομέα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Τέλος συνιστάται η συνεργασία των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Κομισιόν με στόχο την αξιοποίηση του δυναμικού για την αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων.

Από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο θα ζητήσει απόψε από τους ομολόγους του να απαγορευτούν όλα τα τουριστικά ταξίδια την περίοδο των Αποκριών στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This