ΟΗΕ: Η τιμή των γρήγορων τεστ θα πέσει στο μισό για τις πιο φτωχές χώρες

22.01.21 | 18:00

Οι πιο φτωχές χώρες θα μπορούν να έχουν πιο εύκολα πρόσβαση σε γρήγορα τεστ αντιγόνου, ένα εργαλείο βάσης στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία της COVID-19, στη μισή από την τωρινή τιμή, ανακοίνωσε σήμερα η Unitaid.

Η συμφωνία ανάμεσα στη Unitaid και το Ίδρυμα για καινοτόμες διαγνωστικές εξετάσεις “θα επιτρέψει να αυξηθεί η ικανότητα των επιχειρήσεων που παρασκευάζουν αυτά τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου και να ανταποκριθεί σε περίπου το 50% των εκτιμώμενων αναγκών για τις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ενώ επιτρέπει να μειωθεί η τιμή στο μισό, από τα πέντε στα 2,5 δολάρια το κομμάτι”, δήλωσε ο Ερβέ Βερχούσελ, εκπρόσωπος της Unitaid, μιας διεθνούς οργάνωσης υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, περίπου 264 εκατομμύρια τεστ θα μπορέσουν ως εκ τούτου να παραχθούν μέσα στους 12 μήνες που θα ακολουθήσουν τη συμφωνία.

Τα τεστ ανίχνευσης των μολύνσεων από την COVID-19 είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για καλύτερη ιατρική φροντίδα αλλά και για καλύτερη καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς εντοπίζουν το νωρίτερο δυνατό τις εστίες μόλυνσης και μπορούν έτσι να τις απομονώσουν ώστε να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος όπου το υγειονομικό προσωπικό στερείται συχνά πρόσβασης σε τεστ λόγω αδυναμιών των συστημάτων υγείας και της εξάρτησης από την προμήθειά τους από το εξωτερικό, υπογράμμισε ακόμη ο Βερχούσελ.

Ενώ οι πλούσιες χώρες διενεργούν 252 τεστ ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά, το ποσοστό αυτό είναι δέκα φορές χαμηλότερο στις φτωχές χώρες με μόλις 24 τεστ καθημερινά ανά 100.000 κατοίκους. Μια διαφορά που οφείλεται εν μέρει στην απουσία μέσων εκμετάλλευσης μοριακών τεστ (PCR) που είναι πιο πολύπλοκα και στη διασπορά των πληθυσμών.

Αν και λιγότερο αποτελεσματικά από τα τεστ PCR, τα τεστ αντιγόνου έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν ανάλυση σε εργαστήριο και δίνουν αποτελέσματα σε δεκαπέντε λεπτά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια...

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Έμφαση στην κυβερνοασφάλεια του δημοσίου έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό σε αυτό το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This