Ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει την βοήθεια σε όσους επλήγησαν από την πανδημία

22.01.21

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σήμερα δύο διατάγματα, εκ των οποίων το ένα θα αφορά την αύξηση της βοήθειας που παρέχεται στους Αμερικανούς με χαμηλά εισοδήματα για την αγορά τροφίμων, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

“ Σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν επειδή δεν έχουν να φάνε επαρκώς”, υπογράμμισε ο Μπράιαν Ντις, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Λευκό Οίκο.

“ Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας στους πέντε ενήλικες Αφροαμερικανούς και Λατινοαμερικανούς, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα”, διευκρίνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι ένα νοικοκυριό στα 7 αντιμετωπίζει δυσκολίες να τραφεί σωστά.

Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν θέλει να προσφέρει άμεση βοήθεια στους Αμερικανούς που δυσκολεύονται περισσότερο, εξήγησε ο Ντις, ενώ πρόσθεσε ότι το δεύτερο διάταγμα θα ενισχύει τις κοινωνικές παροχές των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Στις ΗΠΑ, όπου τα σχολεία προσφέρουν καθημερινά γεύματα στους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, 12 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πλέον να φάνε, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Στις πόλεις οι ουρές αναμονής στις κοινωνικές κουζίνες έχουν μεγαλώσει και οι τράπεζες τροφίμων έχουν γεμίσει, ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε πιο ακριβά προάστια της Ουάσινγκτον.

Εξάλλου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει από το υπουργείο Γεωργίας να επεκτείνει το πρόγραμμά του παροχής βοήθειας στις οικογένειες με χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, το οποίο αντικατάστησε τα κουπόνια τροφίμων, χάρη στο οποίο οι οικογένειες αυτές μπορούν να προμηθεύονται βασικά προϊόντα από συμβεβλημένα καταστήματα.

“ Πρόκειται για συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν από τώρα τις οικογένειες που έχουν ανάγκη”, σχολίασε ο Ντις. “ Όμως δεν επαρκούν για να επιλύσουν την επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε”, παραδέχθηκε. “ Εξ ου και είναι απαραίτητο ένα σχέδιο διάσωσης της οικονομίας”, για το οποίο θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσει στο Κογκρέσο, πρόσθεσε.

Καθώς πολλοί Αμερικανοί έχουν μείνει άνεργοι και χωρίς οικονομίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διασφαλίσει ότι οι οικογένειες που έχουν ανάγκη θα λάβουν τις επιταγές για την άμεση καταβολή χρημάτων που έχει ήδη ψηφίσει το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, “ πολλοί Αμερικανοί αντιμετώπισαν δυσκολίες για να λάβουν την πρώτη δόση από τις άμεσες πληρωμές και έως 8 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έλαβαν τις επιταγές που εκδόθηκαν τον Μάρτιο”.

Το δεύτερο διάταγμα που θα υπογράψει ο Μπάιντεν έχει στόχο να βελτιώσει τις κοινωνικές παροχές στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

“ Τις πρώτες 100 ημέρες” της προεδρίας του ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα αναγκάζει τους ιδιώτες υπεργολάβους να καταβάλουν κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολαρίων και να εγγυώνται στους εργαζόμενους τους “ έκτακτη άδεια μετ’ αποδοχών”.

“ Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να γίνει υπόδειγμα εργοδότη”, σχολίασε σε σημείωμά του το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο.

Μεταξύ των άμεσων οικονομικών μέτρων που υιοθέτησε ο Μπάιντεν ήταν η επέκταση του μορατόριουμ στις εξώσεις για μη καταβολή ενοικίου.

Περίπου 18 εκατομμύρια Αμερικανοί επιβιώνουν χάρη στα επιδόματα ανεργίας. Αυτά παρατάθηκαν ως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως και η δυνατότητα λήψης αναρρωτικής άδειας σε περίπτωση μόλυνσης από κορονοϊό.

Τον Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 6,7%, πολύ πάνω από το 3,5% που ήταν πριν ένα χρόνο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα...

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών

Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με19 βαθμούς και στη...

Συγκρατημένοι στις αγορές τους φέτος τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές

Συγκρατημένοι στις αγορές τους φέτος τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα που προκάλεσαν παγκοσμίως οι γεωπολιτικές αναταραχές ωθούν τους καταναλωτές σε πιο συντηρητικές επιλογές κατά τη εφετινή εορταστική περίοδο, με έρευνες να κάνουν λόγο για περιορισμό δαπανών σε δώρα, διασκέδαση και ταξίδια καθώς...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This