Τι θα συμβεί στην Wall Street μόλις ανακοινωθεί το μικρότερο τελικό ύψος του πακέτου Μπάιντεν

Του Robert Burgess

Είναι δύσκολο να υπερβάλει κανείς ως προς τι σημαίνει η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μεταξύ της ημέρας των εκλογών και της ημέρας της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 14,3%, τη μεγαλύτερη για μια αντίστοιχη περίοδο μεταξύ εκλογών και ανάληψης της εξουσίας, σύμφωνα με την LPL Financial. Τα κέρδη ήταν υπερδιπλάσια της απόδοσης 6,2% μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείτο τη στιγμή της νίκης του ως ίσως ο πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις πρόεδρος που είχε εκλεγεί ποτέ.

Όχι μόνο αυτό, αλλά και το άλμα 1,39% την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Μπάιντεν ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία, έχοντας ξεπεραστεί μόνο από την άνοδο κατά 2,28% την ημέρα που ο Ρόναλντ Ρέιγκαν ορκιζόταν για τη δεύτερη προεδρική θητεία του, στις 21 Ιανουαρίου 1985. Σαφώς, οι προσδοκίες των επενδυτών από το 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ είναι υψηλές.

Τι θα συμβεί στην Wall Street μόλις ανακοινωθεί το μικρότερο τελικό ύψος του πακέτου Μπάιντεν
Μετά τη στασιμότητα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οι μετοχές έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα
Δεν είναι ότι οι μετοχές ήταν φθηνές στον δρόμο προς τις εκλογές, κάτι που θα βοηθούσε στην εξήγηση του ράλι που ακολούθησε και θα μετρίαζε όλες τις συζητήσεις για τη “φούσκα” η οποία φαίνεται να σχηματίζεται στη Wall Street. Ο S&P 500 είχε ήδη σημειώσει άνοδο κατά 48% από το χαμηλό του για το περασμένο έτος, στις 23 Μαρτίου, ωθώντας τις αποτιμήσεις σε περίπου 21 φορές τις εκτιμήσεις κερδών για το επόμενο έτος, ύψος το οποίο δεν είναι πολύ χαμηλότερο από τα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Εκεί βρίσκεται η ευχή και η κατάρα του Μπάιντεν. Πρέπει να τον παρηγορεί το γεγονός ότι ξέρει πως έχει την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες σηματοδοτούν ότι οι πολιτικές του είναι προς το παρόν σωστές. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και οι σύμβουλοί του θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις τιμές το “τέλειο σενάριο”, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε λάθος στο μέτωπο της πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άσχημη διόρθωση, η οποία θα δημιουργήσει ευρέως την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Κανένας πρόεδρος δεν επιθυμεί να μένει στην ιστορία ως εκείνος που βρισκόταν στην εξουσία όταν οι αγορές βυθίστηκαν.

Δεν θα είναι εύκολο. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street προσπαθούν ήδη να προσδιορίσουν το τι μπορεί να σημαίνει μια Γερουσία “κομμένη” ακριβώς στη μέση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών (50-50) για τη δυνατότητα εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, συγκεκριμένα για το σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε σταθεί τόσο σημαντικό για την ώθηση που έχουν λάβει οι μετοχές τους τελευταίους μήνες.

Τι θα συνέβαινε εάν το σχέδιο μειωνόταν από το Κογκρέσο στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια; Κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου απίθανο. Ορισμένοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Mitt Romney της Γιούτα και η Susan Collins του Maine έχουν αμφισβητήσει την ανάγκη για ένα τόσο υψηλό ποσό, δεδομένου του ελλείμματος προϋπολογισμού ύψους 3 τρισ. δολαρίων και του φόρτου του δημοσίου χρέους των 27 τρισ. δολ.

Ακόμη και η κυβέρνηση του Μπάιντεν φαίνεται να περιορίζει τις προσδοκίες. Η ομάδα του Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η πανδημία του κορονοϊού ξεφεύγει εκτός ελέγχου – απειλώντας την εκπλήρωση της υπόσχεσής του να συγκρατήσει την κλιμάκωσή της – καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται, οι εμβολιασμοί καθυστερούν και ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού κάνει την εμφάνισή του στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε το Bloomberg News την Τετάρτη, επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Όπως σημειώνει το Bloomberg News, η αναβάθμιση τροφοδοτήθηκε από την προσδοκία ότι ο Μπάιντεν, με τη βοήθεια ενός Κογκρέσου το οποίο ελέγχεται γενικά από Δημοκρατικούς, θα προσφέρει άφθονα ποσά δημοσιονομικής βοήθειας, δαπανών για την εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία και προνοιακών-ασφαλιστικών παροχών για τους ανέργους. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ 84 οικονομολόγων είναι περί ανάπτυξης της τάξης του 4,1%.

Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για το ανώτατο όριο του S&P 500 φέτος και για την αύξηση των εταιρικών κερδών. Από τα μέσα Νοεμβρίου έως την προηγούμενη εβδομάδα, η μέση εκτίμηση για τον S&P 500 στο τέλος του έτους 2021, σε έρευνα του Bloomberg News, αυξήθηκε από τις 3.800 στις 4.100 μονάδες, υποδηλώνοντας μια επιπλέον αύξηση 6,58% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η εκτίμηση για τα μέσα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη αναφοράς αυξήθηκε στα 175 δολάρια, από 166 δολάρια προηγουμένως.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε αυτές τις εκτιμήσεις να υποχωρούν γρήγορα εάν το σχέδιο οικονομικής ανακούφισης περισταλεί. Ωστόσο, οι δείκτες τιμής προς κέρδη δείχνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι εκτιμήσεις κερδών είναι πολύ χαμηλές και όχι πολύ υψηλές. “Αν είστε long στον S&P 500 σήμερα, έχετε ουσιαστικά μπροστά σας μακροχρόνιες αναθεωρήσεις κερδών επί τα βελτίω”, έγραψε ο Nick Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research, σε ερευνητικό σημείωμα προς τους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα. “Είμαστε εντάξει με αυτό, επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα πραγματική και μη εκτιμώμενη λειτουργική μόχλευση διαθέσιμη στην εταιρική Αμερική, καθώς η εγχώρια και η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτουν”.

Η επενδυτική ψυχολογία στο “τιμόνι”
Βεβαίως, ούτε καν οι οικονομολόγοι της Goldman δεν εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα “περάσει” ολόκληρο το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. από το Κογκρέσο. Περιμένουν ένα μέγεθος κοντά στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, όποτε οι αγορές εκτείνονται υπερβολικά, όπως συμβαίνει σήμερα, τα θεμελιώδη μεγεθη συχνά μένουν πίσω και η επενδυτική ψυχολογία οδηγεί την κούρσα.

Μπορεί, με άλλα λόγια, να μην έχει σημασία για τους επενδυτές ότι 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια θα εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη υποστήριξη. Το μόνο που θα έχει σημασία είναι ότι θα είναι πολύ μικρότερο ως ποσό σε σχέση με το αναμενόμενο.

Ένας ατελείωτος ποταμός μεταβλητών καθορίζει τις αξίες της αγοράς και κανένας επενδυτής δεν μπορεί ποτέ να πει με οποιοδήποτε βαθμό βεβαιότητας ποιες θα έχουν μεγαλύτερη σημασία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Ένα πράγμα είναι σίγουρο – και αυτό είναι ότι οι πρόεδροι τείνουν να πιστώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εποχές bull market και να δέχονται πολύ μεγάλη κριτική στις εποχές bear market.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να μην είναι δίκαιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ένα μετριασμένο – σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό – πακέτο τόνωσης, μολονότι θα ήταν καλό για την οικονομία, να απογοητεύσει τους επενδυτές και να προκαλέσει μια άσχημη ανατροπή που θα αποτελέσει “μελανό σημάδι” για την κυβέρνηση Μπάιντεν στις κρίσιμες πρώτες ημέρες της: σημάδι από το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να ανακάμψει.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG