Brain Drain και στη Βρετανία – Γιατί το 40% των Λονδρέζων θέλει να μετακομίσει στην ΕΕ

Jan 25, 2021

Πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους του Λονδίνου θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη βρετανική πρωτεύουσα, την ώρα που επιχειρείται η ανάκαμψη του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης έπειτα και από το ισχυρό πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας και του Brexit.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Adecco και την YouGov, περίπου το 40% των Λονδρέζων δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, καθώς σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Grant Thornton το 2018, μόνο το 16% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα εγκατέλειπαν το Λονδίνο προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την έντονη ανησυχία που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα σχετικά με την πανδημία και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που καθιστά το Λονδίνο όλο και λιγότερο ελκυστικό για τους εργαζόμενους που είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν για λόγους εργασίας.

Η City of London Corporation, η οποία συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα για την οικονομική περιοχή του Λονδίνου, προχώρησε την Παρασκευή στη δημοσίευση μίας έκθεσης, η οποία επισήμανε τα δυνατά σημεία του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η έρευνα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και σχέδια για την αναμόρφωση του Σίτι και τη μετατροπή του σε κόμβο για εταιρείες fintech και επιχειρήσεις με επαρκή και βιώσιμα μέσα χρηματοδότησης.

Ωστόσο, τα αισιόδοξα στοιχεία της της έκθεσης έρχονται σε αντίθεση με το σκηνικό που επικρατεί στο χρηματοοικονομικό κέντρο όπου πολλές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τις δραστηρίοτητες στους σε επιχειρηματικά κέντρα του Παρισιού και του Λονδίνου λόγω της πανδημίας αλλά και της απόφασης της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ.τη από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από το μπλοκ.

«Ακόμη και με τη συμφωνία για το Brexit και την έναρξη του εμβολιασμού, τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας οδηγούν τους νέους ιδίως να ψάξουν για δουλειά εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Άλεξ Φλέμινγκ, πρόεδρος της Adecco για τη Βόρεια Ευρώπη. «Εάν οι επιχειρήσεις δεν ενεργήσουν τώρα για την ανατροπή αυτής της τάσης, θα χάσουν πολύτιμα ταλέντα αλλά και θα περιορίσουν τις πιθανότητες επιστροφής στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το Λονδίνο αντιμετωπίζει σημαντικό εγχώριο ανταγωνισμό, με το 63% των στον οικονομικό κλάδο να περιμένουν ένα «αντίστροφο brain drain» από τις μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο και το Μάντσεστερ προς την περιφέρεια λόγω της πανδημίας.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κοινωνικό Κομμωτήριο: 85 εθελοντές κομμωτές χάρισαν φροντίδα σε περισσότερους από 700 πολίτες, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Κοινωνικό Κομμωτήριο: 85 εθελοντές κομμωτές χάρισαν φροντίδα σε περισσότερους από 700 πολίτες, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Κομμωτηρίου Δήμου Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), με την ευγενική υποστήριξη του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων L’Oréal Hellas (L’Oréal Professional...

Αυξημένη σύνταξη θα λάβουν 900.000 συνταξιούχοι

Αυξημένη σύνταξη θα λάβουν 900.000 συνταξιούχοι λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις 21 με 23 Δεκεμβρίου . Η κατάργηση θα δώσει ετήσια αύξηση στις αποδοχές τους  έως τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίας θα απαλλαγούν από την...

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας", μετά την κατά πλειοψηφία, ψήφιση του από την αρμόδια...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This