Goldman Sachs: Τρεις κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη το 2021

25.01.21

Της Sarah Hansen

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μάχη με τον χρόνο για τη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού νέων κρουσμάτων και οι βουλευτές εξετάζουν ένα νέο πακέτο ομοσπονδιακής δημοσιονομικής στήριξης, οι αναλυτές του επενδυτικού κολοσσού Goldman Sachs επισημαίνουν τρεις σημαντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και την έκρηξη καταναλωτικών δαπανών που προβλέπουν για το 2021.

Ο πλέον σοβαρός κίνδυνος, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού η οποία θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ήδη, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα εκτοξευθούν εκ νέου και η προσπάθεια ανάκαμψης θα μπει στον “πάγο” μέχρι την ανάπτυξη νέου εμβολίου.

Στο εν λόγω σενάριο, οι αναλυτές εκτιμούν πως οποιαδήποτε πρόοδος έχει σημειωθεί στην προσπάθεια επίτευξης της “ανοσίας της αγέλης”, “θα χαθεί ή θα επιβραδυνθεί σημαντικά” και ως αποτέλεσμα η καταναλωτικές δαπάνες δεν θα ανακάμψουν πριν το 2022.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αυτό το ακραίο σενάριο δεν εντάσσεται στις βασικές προβλέψεις τους για την οικονομία, καθώς οι ιοί σε γενικές γραμμές “δεν μεταλλάσσονται συνήθως σε τέτοιο βαθμό ώστε να καθίσταται απρόσβλητοι από τα εμβόλια”.

Ο δεύτερος, πιο μέτριος κίνδυνος είναι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού να καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης καθώς είναι πιο μεταδοτικές ή καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα ο κορονοϊός να συνεχίσει να εξαπλώνεται και το τέλος της πανδημίας να αργήσει περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι εμπειρογνώμονες, που με τη σειρά του θα οδηγήσουμε σε “βραδύτερη και ηπιότερη” ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.

Τέλος, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σημειώνουν ότι η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, ιδίως των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, που αναμένεται να διατηρηθεί αρκετό διάστημα μετά την εξασθένιση την πανδημίας, θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, αλλά επισημαίνουν ότι συγκεκριμένος ο κίνδυνος είναι σχετικά περιορισμένος, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν ελαφρώς τον χειμώνα παρά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

“Αναμένουμε ότι η εξάπλωση του κορονοϊού θα αποτελέσει σημαντικό καθοριστικό παράγοντα για εξέλιξη των κινδύνων μελλοντικά”, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, “καθώς ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων αυξάνει τις πιθανότητες “επικίνδυνων’ μεταλλάξεων ενώ αντίθετα η μείωση αυτού του αριθμού ενισχύει την προοπτική μιας ανοδικής έκπληξης των καταναλωτικών δαπανών το 2021”.

Η οικονομία
Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 6,6% το 2021, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνεται και το Κογκρέσο προωθεί νέο πακέτο πρόσθετης δημοσιονομικής τόνωσης.

Ωστόσο, οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που απειλούν να εκτροχιάσουν την αμερικανική οικονομία το τρέχον έτος. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το “αυξανόμενο κύμα χρέους” που προκλήθηκε από τις άνευ προηγουμένου κυβερνητικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει, επίσης, ότι η υπερβολική αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της οικονομίας και τον πληθωρισμό σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ πάντως να πιστεύει ότι οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες μακροπρόθεσμα. “Η δυναμική θα αλλάξει”, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αν και πρόσθεσε: “αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει γρήγορα”.

ΠΗΓΗ FORBES

 

Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις, η Ευρώπη πρέπει να «υποστηρίξει» τη βιομηχανία της

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν κάλεσε να δημιουργηθεί «ευρωπαϊκό ταμείο» για να «υποστηριχθούν βιομηχανικά σχέδια» ώστε να αντιμετωπιστεί ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA) που υιοθετήθηκε στις...

Πως αξιολογεί το υπουργείο Εργασίας την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων;

Πως αξιολογεί το υπουργείο Εργασίας την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων;

Τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει πετύχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την κατεύθυνση της έκδοσης των συντάξεων και της αποκατάστασης των εκκρεμών υποθέσεων ανέδειξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Χατζηδάκης,...

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αρνητική η Μόσχα στο ενδεχόμενο ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ρωσία «δεν θα δεχθεί» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και εξετάζει πώς θα απαντήσει, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, απαντώντας σε μια συμφωνία των δυτικών δυνάμεων που έχει στόχο να περιοριστεί μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This