Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την οικονομία της Τουρκίας εν μέσω της διάθεσης εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η πανδημική κρίση επιδείνωσε τους προϋπάρχοντες χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6% το 2021. Η παλαιότερη πρόβλεψη έκανε λόγο για αύξηση ύψους 5%.

Οι αυξημένες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης, τα μειωμένα αποθέματα, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυξανόμενη «δολαριοποίηση» διαφοροποίησαν την Τουρκία από τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, σημείωσε το Ταμείο. Ενώ χαιρέτισε την υιοθέτηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

«Θα πρέπει να διατηρηθεί μια σταθερή νομισματική πολιτική, με πιθανή την ανάγκη εφαρμογής περαιτέρω περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, εφόσον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν σταθεροποιηθούν», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας με έναν παλιό σύμμαχο, η παραίτηση του γαμπρού του από το αξίωμα του «τσάρου της οικονομίας» τον Νοέμβριο και οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσαν ευφορία στους επενδυτές και την πεποίθηση πως η χώρα έχει πλέον υιοθετήσει μια πιο ορθόδοξη νομισματική πορεία.
Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος κληρονόμησε διψήφιο πληθωρισμό, την πτώση της λίρας και τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, δεσμεύτηκε να διατηρήσει αυστηρή πολιτική, να δημιουργήσει συναλλαγματικά αποθέματα και να δώσει προτεραιότητα στη σταθεροποίηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το 2021.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 14,6% και η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για το 2021 είναι 9,4%.

Το ΔΝΤ βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας να μειώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ λόγω χαμηλότερων εισαγωγών χρυσού και μέτριας ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου.

Το Ταμείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως το δημοσιονομικό περιθώριο φτάνει περίπου το 1% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This