Στο Νταβός, η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κολοσσούς της τεχνολογίας

26.01.21 | 14:20

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να συνταχθούν με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των κολοσσών του Διαδικτύου, σε ομιλία της στο φόρουμ του Νταβός.

«Καλώ τους Αμερικανούς φίλους μας να συνταχθούν με τις πρωτοβουλίες μας. Μαζί, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο κανόνων για την ψηφιακή οικονομία που έχει ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, μερικές ημέρες μετά την έλευση στην εξουσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αυτό το σύνολο κανόνων θα «εδράζεται στις αξίες μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ποικιλομορφία, την ενσωμάτωση και την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας», δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη σε προγράμματα της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο (Digital Services Act και Digital Market Act).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στην ομιλία της τους κινδύνους που θέτει για την δημοκρατία ένα Διαδίκτυο χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν σοκ για μένα, όπως για πολλούς μεταξύ ημών», δήλωσε. «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας απέναντι στην διαβρωτική δύναμη των δηλώσεων μίσους, την παραπληροφόρηση… και την υποκίνηση βίας», δήλωσε, αμφισβητώντας τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχει αντίκτυπο όχι μόνο στον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό, αλλά επίσης και στις δημοκρατίες μας, την ασφάλειά μας και την ποιότητας της πληροφορίας. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να συγκρατήσουμε την τεράστια δύναμη των μεγάλων ‘ψηφιακών’ επιχειρήσεων», δήλωσε.

«Αυτό που είναι παράνομο εκτός διαδικτύου θα πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο και θέλουμε αυτές οι πλατφόρμες να είναι διαφανείς για το πώς λειτουργούν οι δικοί τους αλγόριθμοι», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη μείωση της μέγιστης διάρκειας της διαδικασίας έγκρισης...

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Για την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιείται την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το...

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: ”Δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια η νησίδα του Έβρου όπου βρέθηκαν παράνομοι μετανάστες”

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: ”Δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια η νησίδα του Έβρου όπου βρέθηκαν παράνομοι μετανάστες”

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με παράνομους μετανάστες που βρίσκονται σε νησίδα του Έβρου, η οποία δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ ειδοποιήθηκε χθες (8/12) το πρωί από τη ΜΚΟ «Watch the Med» για...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This