Τζόνσον: Προανήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα για τις διασυνοριακές μετακινήσεις

Η Βρετανία πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις διασυνοριακές μετακινήσεις, καθώς η χώρα επιδιώκει να “μπλοκάρει” τυχόν εισαγωγές νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσο, που υποσχέθηκε παράλληλα να δώσει έναν “χάρτη” εξόδου από το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

Η κυβέρνηση Τζόνσον αναμένεται να εφαρμόσει το μέτρο των ξενοδοχείων καραντίνας για όσους εισέρχονται στη Βρετανία από χώρες υψηλού κινδύνου, ήτοι χώρες που έχουν εντοπιστεί νέα στελέχη του κορονοϊού, όπως η Νότια Αφρική και χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η κίνηση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι εχθές η Βρετανία κατέστη η πρώτη χώρα της Ευρώπης όπου ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία του κορονοϊού ξεπέρασε το φράγμα των 100.000, εγείρονται εκ νέου ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τον Τζόνσον.

Με 100.162 καταγεγραμμένους θανάτους, η Βρετανία έχει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό στον κόσμο και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους.

“Ο Υπουργός Εσωτερικών θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα … ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για εκείνες τις χώρες της κόκκινης λίστας που μας ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω των νέων μεταλλάξεων”, δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα σύνορα.

Ερωτηθείς για το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα δώσει πληροφορίες σχετικά με το θέμα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα, Τετάρτη.

“Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, αν υποτεθεί ότι η διάθεση του εμβολίου συνεχίζεται ομαλά και δεν δούμε νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις… θα χαράξω έναν ευρύτερο “χάρτη” για το επόμενο διάστημα, για ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς επανειλημμένως από τον αρχηγό των Εργατικών, του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Κίρ Στάρμερ γιατί η Βρετανία τα έχει πάει τόσο άσχημα στη διαχείρισης της πανδημίας, ο Τζόνσο απάντησε ότι έρθει η στιγμή να δούμε τι έφταιξε, αλλά “δεν νομίζω ότι αυτή η στιγμή είναι τώρα” όταν 37.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού.

“Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, το παρατεταμένο lockdown δεν είναι απάντηση”, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.