Μετά το Brexit, o …Ειρηνικός Ωκεανός

01.02.21 | 09:48

Στους “11 του Ειρηνικού” προσβλέπει η Μ.Βρετανία για εμπορικές ανταλλαγές, ακριβώς έναν χρόνο μετά το Brexit. Δυσαρεστημένοι κάποιοι ευρω-σκεπτικιστές, επιφυλάξεις για το μέλλον στην κοινή γνώμη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλει επίσημα την αίτησή του για να συμμετάσχει σε μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως, γιορτάζοντας έτσι την αποχώρησή του από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση μας από την ΕΈ χτίζουμε νέες συνεργασίες, που θα φέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη στο λαό της Βρετανίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αργά το βράδυ του Σαββάτου μέσω δελτίου τύπου του υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου. Πρόκειται για τη συμφωνία των “11 του Ειρηνικού” (CPTPP) και περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιαπωνία, αλλά και ο Καναδάς και το Μεξικό. Είναι μία αγορά που καλύπτει περισσότερο από 13% του παγκόσμιου εισοδήματος.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, σε αντίθεση με την ΕΕ, δεν απαιτεί τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Διεθνούς εμπορίου Λιζ Τρας θα μιλήσει με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας και Νέας Ζηλανδίας, με την ίδια να δηλώνει “έχουμε πάρει θέση στην ουρά και ανυπομονούμε να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες”.

Ο Μπόρις και το Brexit
Το πρωί σήμερα τρεις από τους τελευταίους Βρετανούς ευρωβουλευτές του κόμματος των Ευρωσκεπτικιστών εκτιμούν ότι, ένα χρόνο μετά, η υπόθεση του Brexit ακόμα δεν έχει τελειώσει. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μάρτιν Ντάμπνι δηλώνει: “Ένα χρόνο μακριά από το Brexit, το έχουμε πετύχει; Η απάντηση είναι όχι. O Μπόρις κατακρεούργησε το Brexit.” Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των Times του Λονδίνου, στην ερώτηση “αν ήταν σωστό ή λάθος να φύγει η χώρα από την ΕΕ” το 48% του κόσμου απάντησε πως ήταν λάθος, ποσοστό που συμπεριλαμβάνει μερίδα εκείνων που είχαν ταθεί υπέρ της εξόδου, ενώ το 40% εμμένει των θέσεων του.

Ο πλήρης τελωνειακός έλεγχος που επέφερε τελικά το Brexit καθυστερεί τις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ ανεβάζοντας το κόστος και τη γραφειοκρατία, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν θα υποχωρήσει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα υπολογίζει ότι για το πρώτο τετράμηνο του 2021 το κόστος του προβλήματος αυτού μπορεί να φτάσει το 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τη νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της χορήγησης αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν τη μείωση της μέγιστης διάρκειας της διαδικασίας έγκρισης...

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Χρ. Σταϊκούρας: Παρουσίαση αναπτυξιακής στρατηγικής στους διεθνείς επενδυτές

Για την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link που πραγματοποιείται την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το...

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: ”Δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια η νησίδα του Έβρου όπου βρέθηκαν παράνομοι μετανάστες”

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: ”Δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια η νησίδα του Έβρου όπου βρέθηκαν παράνομοι μετανάστες”

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με παράνομους μετανάστες που βρίσκονται σε νησίδα του Έβρου, η οποία δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΛΑΣ ειδοποιήθηκε χθες (8/12) το πρωί από τη ΜΚΟ «Watch the Med» για...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This