Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της εκδήλωσης συμπτωμάτων Covid-19

02.02.21

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού εμφανίζει αποτελεσματικότητα 91,6% έναντι της εκδήλωσης συμπτωμάτων κορονοϊού και 100% έναντι εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19,  σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του.

Η Μόσχα έχει επικριθεί έντονα για την έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα πριν εκείνο περάσει το σύνολο των φάσεων των κλινικών δοκιμών.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στην γνωστή επιθεώρηση The Lancet και βασίζονται σε στοιχεία από 19.866 εθελοντές, τα τρία τέταρτα των οποίων (14.964) έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και το ένα τέταρτο (4.902) έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

Τα κρούσματα Covid-19 που επιβεβαιώθηκαν στην ομάδα όσων έλαβαν πραγματικά εμβόλιο ήταν 16 μέχρι τις 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Τα κρούσματα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 62,  με την αποτελεσματικότητα να διαμορφώνεται έτσι στο 91,6%.

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε 2.144 ανθρώπους με ηλικία άνω των 60 και μια υπο-ανάλυση αυτής της ηλικιακής ομάδας έδειξε ανάλογη αποτελεσματικότητα, συγκεκριμένα της τάξης του 91,8%.

Κανένα περιστατικό σοβαρής ή έστω μέσης σοβαρότητας Covid-19 δεν εκδηλώθηκε στην ομάδα όσων εμβολιάστηκαν, ενώ 20 περιστατικά υπήρξαν μεταξύ όσων έλαβαν placebo.

Σοβαρές παρενέργειες λόγω του εμβολιασμού ήταν επίσης σπάνιες – σε λιγότερο από το 0,2% όσων εμβολιάστηκαν.   Επρόκειτο για πόνο στην περιοχή όπου έγινε η ένεση, συμπτώματα ανάλογα με της κοινής γρίπης και κάποιες εκδηλώσεις κόπωσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Χρειάζονται ωστόσο περισσότερα δεδομένα για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο έναντι της ασυμπτωματικής μόλυνσης από τον κορονοϊό, αλλά και για το πόσο διαρκεί η ανοσία που δημιουργεί το Sputnik-V.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν λευκοί, οπότε χρειάζεται επίσης περαιτέρω έρευνα για το ζήτημα των υπόλοιπων φυλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο Ο ελληνικός Σούμπερτ το...

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Η ομάδα, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντέρχαμ, χρησιμοποίησε τον...

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This