Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού εμφανίζει αποτελεσματικότητα 91,6% έναντι της εκδήλωσης συμπτωμάτων κορονοϊού και 100% έναντι εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19,  σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του.

Η Μόσχα έχει επικριθεί έντονα για την έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα πριν εκείνο περάσει το σύνολο των φάσεων των κλινικών δοκιμών.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στην γνωστή επιθεώρηση The Lancet και βασίζονται σε στοιχεία από 19.866 εθελοντές, τα τρία τέταρτα των οποίων (14.964) έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και το ένα τέταρτο (4.902) έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

Τα κρούσματα Covid-19 που επιβεβαιώθηκαν στην ομάδα όσων έλαβαν πραγματικά εμβόλιο ήταν 16 μέχρι τις 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Τα κρούσματα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 62,  με την αποτελεσματικότητα να διαμορφώνεται έτσι στο 91,6%.

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε 2.144 ανθρώπους με ηλικία άνω των 60 και μια υπο-ανάλυση αυτής της ηλικιακής ομάδας έδειξε ανάλογη αποτελεσματικότητα, συγκεκριμένα της τάξης του 91,8%.

Κανένα περιστατικό σοβαρής ή έστω μέσης σοβαρότητας Covid-19 δεν εκδηλώθηκε στην ομάδα όσων εμβολιάστηκαν, ενώ 20 περιστατικά υπήρξαν μεταξύ όσων έλαβαν placebo.

Σοβαρές παρενέργειες λόγω του εμβολιασμού ήταν επίσης σπάνιες – σε λιγότερο από το 0,2% όσων εμβολιάστηκαν.   Επρόκειτο για πόνο στην περιοχή όπου έγινε η ένεση, συμπτώματα ανάλογα με της κοινής γρίπης και κάποιες εκδηλώσεις κόπωσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Χρειάζονται ωστόσο περισσότερα δεδομένα για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο έναντι της ασυμπτωματικής μόλυνσης από τον κορονοϊό, αλλά και για το πόσο διαρκεί η ανοσία που δημιουργεί το Sputnik-V.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν λευκοί, οπότε χρειάζεται επίσης περαιτέρω έρευνα για το ζήτημα των υπόλοιπων φυλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Share This