Ν. Δένδιας: Αναμένουμε από το Ην. Βασίλειο να συμβάλει στη δημιουργία ενός πλαισίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS στην Αν. Μεσόγειο

Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ασκούν την εξωτερική πολιτική με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεών του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, και με τη Βρετανίδα υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον (Wendy Morton). «Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια είτε και πριν από έναν αιώνα» επισήμανε ο κ. Δένδιας και διαμήνυσε πως «προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS (σ.σ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας). Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS» υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, όπως ενημέρωσε, την πάγια θέση της χώρας μας, την οποία συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία: «Ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως κύριο θέμα των σημερινών επαφών του ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη μετά-Brexit εποχή. «Το οποίο, βεβαίως, θα πρέπει να είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα πρέπει επίσης να εκμεταλλεύεται το τεράστιο κεφάλαιο των διμερών προοπτικών μας» όπως εξήγησε. Σε αυτό το πλαίσιο, προσδιόρισε πως ο σκοπός είναι φιλόδοξος: «Να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στην αρχή της δήλωσής του, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit και τόνισε πως η επέτειος των 200 ετών του νέου ελληνικού κράτους είναι μια λαμπρή ευκαιρία για μία φιλόδοξη αφετηρία των διμερών μας σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο». «Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάγκη για διμερείς επαφές καθίσταται απαραίτητη» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το 2013. Επίσης, επισήμανε πως την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, τις συνδέουν η ελληνική κοινότητα στη Βρετανία, η βρετανική κοινότητα στην Ελλάδα και τα εκατομμύρια των Βρετανών που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, καθώς επίσης και τα ανεκτίμητα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και που είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθεί το πλαίσιο επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, εστίασε στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. «Με τη Μεγάλη Βρετανία μας ενώνουν πολλά. Καταρχήν οι κοινές αξίες. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κοιτίδα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια» σημείωσε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε πως καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, θύμισε στους συνομιλητές του ορισμένους από τους Βρετανούς υπερμάχους της Ελληνικής ανεξαρτησίας και ευημερίας. Τον Τζωρτζ Κάνινγκ (George Canning), τον Γουίλιαμ Γκλάντστοουν (William Gladstone), τον Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ (David Lloyd George) και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Churchill). Όπως προσέθεσε, τους είπε ότι κανένας Έλληνας δεν μπορεί να ξεχάσει τον Λόρδο Βύρωνα (Byron), κανένας Έλληνας δεν είναι που να μην γνωρίζει τη συμβολή του Ναυάρχου Κόδρινγκτον (Codrington) στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.