DW: Στον Ντράγκι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

03.02.21 | 17:02

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ανοιχτό ποια κόμματα θα τον στηρίξουν. Άγνωστο και έαν στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν γνωστά πολιτικά πρόσωπα ή όχι. Προγραμματισμένες εκλογές το 2023.

Παρά τις τόσες προσπάθειες, ο Τζουζέπε Κόντε δεν κατάφερε να διατηρήσει την πρωθυπουργία. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επέλεξε μια εντελώς διαφορετική οδό: εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας και την αποδοτική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μένει να διαπιστωθεί, βέβαια, πόσες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πιθανότατα η κεντροαριστερά, ο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια. Ίσως η Λέγκα. Μάλλον όχι τα Πέντε Αστέρια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. Στη Λέγκα και τους “πεντάστερους”, υπάρχουν ήδη αρκετές αρνητικές τοποθετήσεις. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα θα χρησιμοποιήσει όλη την πειθώ που διαθέτει, από την στιγμή που δήλωσε ξεκάθαρα ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, καλό θα είναι να αποφευχθεί, στην φάση αυτή, η προσφυγή στις κάλπες.

Εκλογές το 2023

Δεν είναι ακόμη σαφές, αν οι νέοι υπουργοί θα είναι γνωστά πολιτικά πρόσωπα, ή τεχνοκράτες. Αν όλα πάνε καλά, η κυβέρνηση Ντράγκι θα πρέπει να ηγηθεί της χώρας μέχρι την άνοιξη του 2023, όταν θα γίνουν κανονικά οι βουλευτικές εκλογές.

Με την κίνηση αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να βάλουν στην άκρη τις έριδες, για το καλό της χώρας. Και ελπίζει ότι με το κύρος, τις επαφές και την εμπειρία της Ντράγκι, όλα τα κύρια προβλήματα θα μπορέσουν να τύχουν τις πρέπουσας αντιμετώπισης.

Κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσει με πιο γοργά βήματα το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα καταρτισθεί άμεσα το αναγκαίο σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα τονωθεί η οικονομία της χώρας, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Διαφορετικά, αν αποτύχει και η προσπάθεια του Ντράγκι, οι πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος.

Πηγή: Deutsche Welle

 


Σχετικά Άρθρα

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια...

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Κ. Πιερρακάκης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Έμφαση στην κυβερνοασφάλεια του δημοσίου έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό σε αυτό το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This