Οι βρετανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να προετοιμαστούν για την όποια μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, ανέφερε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της μελέτης της για το πόσο έτοιμες είναι τράπεζες όπως η HSBC, η Lloyds και η Barclays για όποια κίνηση θα οδηγούσε σε αρνητικά επιτόκια στη Βρετανία για πρώτη φορά.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,1% και άφησε αμετάβλητο το μέγεθος του συνολικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 895 δισεκ. λίρες (1,22 τρισεκατ. δολάρια) όπως αναμενόταν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, αλλά ότι αναμένεται να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς προς τα προ της πανδημίας επίπεδά της κατά τη διάρκεια του 2021.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το σύνολο της φετινής χρονιάς στο 5% από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 7,25% αλλά αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 στο 7,25% από το 6,25%. Επανέλαβε, επίσης, την προηγούμενη πρόβλεψη ότι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στο μέγεθος που είχε στα τέλη του 2019 –πριν από την έλευση της πανδημίας– έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This