Κίνα: Νέοι αντιμονοπωλιακοί κανόνες – Στο στόχαστρο οι τεχνολογικοί γίγαντες

08.02.21 | 16:43

Του Robert Olsen

Οι κινεζικές αρχές θέσπισαν νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες που στοχεύουν στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των μεγάλων πλατφορμών  διαδικτύου της χώρας, οι οποίες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε μια σειρά μονοπωλιακών πρακτικών.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, αποτελούν την επισημοποίηση ενός νομοσχεδίου που υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αποσαφηνίζουν μια σειρά μονοπωλιακών πρακτικών που οι ρυθμιστικές αρχές σκοπεύουν να καταργήσουν.

Οι κανονισμοί αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να πιέζουν τους ανταγωνιστές τους προσφέροντας υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους και να προβαίνουν σε ενέργειες που καθορίζουν τις τιμές, καθώς και σε χρήση αλγορίθμων και άλλων περιοριστικών τεχνολογιών για χειραγώγηση της αγοράς.

Όταν η Κίνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά το προσχέδιο κανόνων στα μέσα Νοεμβρίου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχασαν σχεδόν 290 δισεκατομμύρια δολάρια, σε χρηματιστηριακή αξία, μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις του χρηματιστήριου.

Η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς (SAMR) είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον Όμιλο Alibaba. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alibaba, Ντάνιελ Ζανγκ, δήλωσε στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα για τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου η οποία  θα συνεργαστεί με την ρυθμιστική αρχή η οποία κάνει την έρευνα. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια ή το πιθανό αποτέλεσμα της έρευνας.

Η εφαρμογή κοινής χρήσης μικρών βίντεο Douyin Douyin, η οποία ανήκει στην ByteDance, υπέβαλε αγωγή στο Πεκίνο ισχυριζόμενη ότι η Tencent υιοθετεί μονοπωλιακές πρακτικές. Η ByteDance ισχυρίζεται ότι η Tencent στερεί τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται βίντεο του Douyin στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και QQ.

ΠΗΓΗ FORBES

 


Σχετικά Άρθρα

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Κ.Χατζηδάκης: Ο ΕΦΚΑ εξελίσσεται σταδιακά σε έναν Οργανισμό που ξεκίνησε να λύνει προβλήματα Ο ΕΦΚΑ προχωρά στη προκήρυξη των 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, στην σύσταση Εταιρίας για...

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του αμυντικού σκέλους του Ναυπηγείου η συμμετοχή των Βρετανών στο πρόγραμμα αναβάθμισης και κατασκευής νέων ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών...

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This