Του Robert Olsen

Οι κινεζικές αρχές θέσπισαν νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες που στοχεύουν στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των μεγάλων πλατφορμών  διαδικτύου της χώρας, οι οποίες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε μια σειρά μονοπωλιακών πρακτικών.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, αποτελούν την επισημοποίηση ενός νομοσχεδίου που υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αποσαφηνίζουν μια σειρά μονοπωλιακών πρακτικών που οι ρυθμιστικές αρχές σκοπεύουν να καταργήσουν.

Οι κανονισμοί αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να πιέζουν τους ανταγωνιστές τους προσφέροντας υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους και να προβαίνουν σε ενέργειες που καθορίζουν τις τιμές, καθώς και σε χρήση αλγορίθμων και άλλων περιοριστικών τεχνολογιών για χειραγώγηση της αγοράς.

Όταν η Κίνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά το προσχέδιο κανόνων στα μέσα Νοεμβρίου, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχασαν σχεδόν 290 δισεκατομμύρια δολάρια, σε χρηματιστηριακή αξία, μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις του χρηματιστήριου.

Η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς (SAMR) είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον Όμιλο Alibaba. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alibaba, Ντάνιελ Ζανγκ, δήλωσε στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ότι έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα για τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου η οποία  θα συνεργαστεί με την ρυθμιστική αρχή η οποία κάνει την έρευνα. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια ή το πιθανό αποτέλεσμα της έρευνας.

Η εφαρμογή κοινής χρήσης μικρών βίντεο Douyin Douyin, η οποία ανήκει στην ByteDance, υπέβαλε αγωγή στο Πεκίνο ισχυριζόμενη ότι η Tencent υιοθετεί μονοπωλιακές πρακτικές. Η ByteDance ισχυρίζεται ότι η Tencent στερεί τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται βίντεο του Douyin στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και QQ.

ΠΗΓΗ FORBES

 

Share This