Αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες προωθούν τα διαβατήρια εμβολιασμού

Της Suzanne Rowan Kelleher

Καθίσταται ολοένα και σαφέστερο ότι στο όχι τόσο μακρινό μέλλον όσοι θα ταξιδεύουν σε διεθνείς προορισμούς να φέρουν κάποιου είδους πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αλλιώς “διαβατήριο εμβολιασμού”, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που συμμερίζονται αυτή την ιδέα. Ο απώτερος στόχος είναι με αυτά τα έγγραφα να διευκολύνεται η μετακίνηση των ανθρώπων χωρίς να τίθενται σε καραντίνα κάθε φορά που εισέρχονται σε μια ξένη χώρα.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δείξει ανοικτά την υποστήριξή τους για διαβατήριο εμβολιασμού, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η νέα κυβέρνηση το μελετά.

Την πρώτη του ημέρα στον προεδρικό θώκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε την 200 σελίδων εθνική στρατηγική καταπολέμησης της πανδημίας με επτά στόχους. Θαμμένη στη σελίδα 181 της εν λόγω έκθεσης βρίσκεται μια οδηγία που προβλέπει τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών κυβερνητικών υπηρεσιών που θα αξιολογήσουν τη σύνδεση των εμβολιασμών με πιστοποιητικά και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη έχει ανάψει η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει ένα σύστημα πιστοποίησης που θα επιτρέπει στους πολίτες που εμβολιάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, μετέδωσε η London Times. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε στο BBC ότι “δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική” για τις χώρες να απαιτούν τεκμηρίωση σχετικά με τους εμβολιασμούς και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους σε αυτό.

Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει καθιερωθεί από την ΕΕ για να μπορεί να εκδοθεί από τα κράτη-μέλη στους πολίτες τους. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε σε μια επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη ή σύντομα θα εκδώσουν τα δικά τους πιστοποιητικά σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Στις 21 Ιανουαρίου, η Ισλανδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρείχε πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19 σε πολίτες της που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου. Η Ισλανδία θα αναγνωρίσει παρόμοια πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα εκδίδονται από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή του Σένγκεν.

Αυτή την εβδομάδα, δύο άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν ψηφιακά διαβατήρια που όχι μόνο θα επιτρέψουν στους εμβολιασμένους πολίτες να ταξιδέψουν αλλά και να δειπνήσουν σε εστιατόρια και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις όπως συναυλίες και φεστιβάλ.

Η Ισπανία είναι επίσης αισιόδοξη και υποστηρίκτρια της ιδέας του διαβατηρίου υγείας. Ακόμη, ο Πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών έχει αναφέρει ότι η έκδοση των διαβατηρίων εμβολιασμού θα είναι ευοκολότερη υπόθεση από την εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τις απαιτήσεις υγείας για τους ταξιδιώτες, όπως η καραντίνα, που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν εμβολιαστεί.

Η Πολωνία κυκλοφόρησε επίσης ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου τον περασμένο μήνα. Οι πολίτες που λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου λαμβάνουν ένα έγγραφο επιβεβαίωσης με έναν μοναδικό κωδικό QR, το οποίο είναι διαθέσιμο από τον προσωπικό λογαριασμό υγείας του ταξιδιώτη.

Με αυτή την ιδέα συμφωνεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος εργάζεται επίσης για μια λύση πιστοποίησης εμβολιασμού που μπορεί να αναπτυχθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Η θέση του ΠΟΥ είναι ότι τα διαβατήρια εμβολιασμών θα ήταν πιο χρήσιμα σε σχέση με τα τρέχοντα πρωτόκολλα, τα οποία πιστοποιούν ότι κάποιος έχει αναρρώσει από την ασθένεια και έχει αντιγόνα.

Από τον Οκτώβριο, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με την Εσθονία για την ανάπτυξη ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid-19 χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain, που αποκαλούν “έξυπνη κίτρινη κάρτα”, ανέφερε το Reuters. Πρόκειται για μια “έξυπνη κίτρινη κάρτα” ή ψηφιακή έκδοση των κίτρινων βιβλιάριων εμβολίων που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες.

ΠΗΓΗ FORBES

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.