Bloomberg: Κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν εκ νέου για την κλιματική αλλαγή

17.02.21

O νομπελίστας Τζόσεφ Στίγκλιτς(φωτό) και ο Λόρδος Νίκολας Στερν (πρόεδρος του Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment του LSE) δημοσίευσαν ένα έγγραφο τη Δευτέρα το οποίο κατηγορεί τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών για λανθασμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν προς υπολογισμό του κόστους της κλιματικής αλλαγής. Ο κώδωνας του κινδύνου των δύο γνωστών οικονομολόγων αφορά την υποτίμηση της ζημιάς που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και κρούεται λίγες ημέρες πριν την δημοσίευση του “κοινωνικού κόστους του άνθρακα”, ενός πλάνου αντιμετώπισης του προβλήματος, της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι υπολογισμοί για το κοινωνικό κόστος του άνθρακα επιτρέπουν την ανάλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που συνδέονται με τη χρήση υδρογονανθράκων. Οι υπολογισμοί αυτοί όμως πολλές φορές δε λαμβάνονται υπόψη στις αναλύσεις των αγορών όσον αφορά την τιμολόγηση των υδρογονανθράκων. Μια παρόμοια εκτίμηση είχε επιτρέψει στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την υπερψήφιση νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. Οι νόμοι του Ομπάμα, προφανώς και καταργήθηκαν από την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Τραμπ ο οποίος έτεινε χείρα… βοηθείας προς τις βιομηχανίες υδρογονανθράκων.

Χωρίς μια νέα προσέγγιση προς το πρόβλημα του κοινωνικού κόστους του άνθρακα οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ υποτιμούν τις οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος και δυσκολεύουν την πορεία της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια “καθαρή” οικονομία μέχρι το 2050.

Οι Στίγκλιτς και Στερν επίσης υποστηρίζουν πως το κοινωνικό κόστος του άνθρακα θα πρέπει να βρίσκεται στα $100 ανά τόνο, κάτι που ξεπερνά την προηγούμενη εκτίμηση των $60 του Ομπάμα. Η εκτίμηση του Τραμπ, ο οποίος και κατήργησε το όλο πρόγραμμα είχε απλά επιλέξει τυχαία το ποσό της εκτίμησης στα $8.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως πρέπει να ληφθούν υπόψη και προβλήματα όπως η ανισότητα, η έλλειψη τεχνολογικής καινοτομίας, η απόκρυψη του ρίσκου των αγορών, η υπερβολική επιρροή των social media και άλλες ζημιές στο περιβάλλον από τη ρύπανση. Θέτουν προς άμεση αμφισβήτηση τα στάνταρ μοντέλα των οικονομολόγων του Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους λόγους από τα πισωγυρίσματα του Τραμπ για να επικαιροποιήσουν το κοινωνικό κόστος του άνθρακα. Οι επιστήμονες έχουν πολλά περισσότερα στοιχεία από την εποχή του Ομπάμα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και το προηγούμενο επίπεδο του αφροαμερικανού Προέδρου δεν πρόκειται να είναι αρκετό για να επιτύχουν οι ΗΠΑ τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Σχετικά Άρθρα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο Ο ελληνικός Σούμπερτ το...

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, με μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, ανακάλυψε μια ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Η ομάδα, με επικεφαλής το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντέρχαμ, χρησιμοποίησε τον...

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά. Ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This