Αυτό που ξεκίνησε σαν μια ενεργειακή κρίση σε λίγες αμερικανικές πολιτείες εξελίσσεται σε ένα σοκ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Πάνω από 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου κάθε ημέρα -σχεδόν το 40% της παραγωγής- είναι πλέον εκτός συστήματος, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο στελέχη της αγοράς και traders.

“Η αγορά έχει υποτιμήσει το μέγεθος της παραγωγής που έχει χαθεί στο Τέξας λόγω της κακοκαιρίας”, σημειώνει ο Ben Luckock, συνεπικεφαλής στην εμπορία πετρελαίου στον κολοσσό των εμπορευμάτων Trafigura Group.

Το Brent ξεπέρασε και το επίπεδο των 65 δολ. το βαρέλι την Πέμπτη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Μόλις πριν από δέκα μήνες οι τιμές είχαν καταρρεύσει κάτω από τα 16 δολ. εν μέσω του σοκ στη ζήτηση που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Στο παρελθόν, οι διαταραχές στην παραγωγή λόγω του καιρού αποτελούσαν σε μεγάλο βαθμό ένα θέμα που αφορούσε τις ίδιες τις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά έχει γίνει ένα παγκόσμιο θέμα, αναφέρει το Bloomberg. Οι αγορές του αργού στην Ευρώπη σημειώνουν ράλι καθώς οι traders αντικαθιστούν τις χαμένες αμερικανικές εξαγωγές.

Στο μεταξύ, ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) θα πρέπει να αποφασίσουν για πόσο ακόμα θα κρατούν εκατομμύρια βαρέλια εκτός της αγοράς. Ο OPEC+ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τα σχέδια του τον Απρίλιο, ωστόσο η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του Οργανισμού, αιφνιδίασε τις αγορές νωρίτερα φέτος μειώνοντας περαιτέρω την προσφορά της κατά 1 εκατ. βαρέλια το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Αυτό αφήνει επιπλέον προμήθειες στο περιθώριο την ίδια στιγμή που η αγορά αρχίζει να γνωρίζει ελλείψεις.

 

 

Share This