Ευρωζώνη: Μικρή ενίσχυση του σύνθετου δείκτη PMI το Φεβρουάριο

Υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει υπηρεσίες και μεταποίηση διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στις 48,1 μονάδες από 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 44,7 μονάδες από 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε σε υψηλό 36 μηνών στις 57,7 μονάδες από 54,8 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης PMI για την μεταποιητική παραγωγή σκαρφάλωσε στις 57,5 μονάδες από 54,6 τον Ιανουάριο.

“Τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας έπληξαν περαιτέρω τον κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, ενισχύοντας την πιθανότητα το ΑΕΠ να υποχωρήσει και πάλι το πρώτο τρίμηνο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.