Καθοριστικό το πιστοποιητικό εμβολίου για τον τουρισμό

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν την είσοδο όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί. Η Πολωνία, η Εσθονία, η Ρουμανία και το πορτογαλικό νησί Μαδέιρα για παράδειγμα δεν ζητούν πια αρνητικό τεστ και καραντίνα. Στο μεταξύ Δανία και Σουηδία προετοιμάζουν την έκδοση δικών τους πιστοποιητικών εμβολίων, ενώ εκτός ΕΕ, Ισλανδία και Σεϋχέλλες υπόσχονται προνομιακή μεταχείριση στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εμβολιασμένους τουρίστες.

Η μορφή ενός ενιαίου πιστοποιητικού εμβολίου θα βρεθεί στο τραπέζι των 27 ευρωπαίων ηγετών στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο. Χώρες που ζουν από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ασκούν πιέσεις για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη συμφωνία όλων των χωρών-μελών σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό, έτσι ώστε να μην χαθεί και φέτος η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung o έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “στόχος είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον το 50% του επιπέδου του 2019”.

Κουρτς: Αν χρειαστεί θα αναζητήσουμε συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο

Στο πλευρό των ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών τάχθηκε χθες και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνοντας στη Bild Live ότι “επιθυμεί ένα “πράσινο πιστοποιητικό”, κατά το πρότυπο του Ισραήλ, το οποίο να αποθηκεύεται στο κινητό. Ο καγκελάριος προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ότι “αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση, τότε θα αναζητήσουμε σε εθνικό επίπεδο συνεργασίες με γειτονικές και όχι μόνο χώρες”. Μιλώντας χθες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι η Αυστρία βρίσκεται ήδη σε επαφή με χώρες, όπως η Ελλάδα, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα προτείνει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ένα πιστοποιητικό, το οποίο βεβαιώνει είτε τον εμβολιασμό, είτε την ανάρρωση, είτε ένα αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.

Διστακτική εμφανίζεται ωστόσο η Γερμανία απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολίου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την προνομιακή μεταχείριση εμβολιασμένων “όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι μικρότερος από εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν. Εκτός αυτού, τόνισε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εμβολιασμένοι δεν διασπείρουν τον κορωνοϊό.

Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε ένα εμβόλιο
Παρά τις όποιες γερμανικές ενστάσεις, το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε βάθος χρόνου στο πιστοποιητικό. Προφανώς για αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι “δεν υπάρχει διαφωνία”, προσθέτοντας πως “όταν ξεκαθαριστούν τα ανοιχτά ζητήματα και εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών δεν θα υπάρχει πια λόγος για περιορισμούς. Δεν τίθεται δηλαδή ζήτημα προνομιακής μεταχείρισης, μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των πολιτών”.

“Το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα πιστοποιητικό εμβολίου δείχνουν ήδη Ελλάδα και Κύπρος”, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost: “Κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ διευκολύνοντας τις μετακινήσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί. Προετοιμάζουν μάλιστα παρόμοια συμφωνία και με τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρυξέλλες ωστόσο παρακολουθούν με ανησυχία αυτές τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.