ΕΕ – Βρετανία κοντά σε μια πρώτη, μίνι “συμφωνία” για τον χρηματοοικονομικό κλάδο μετά Brexit

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν σε μια πρώτη συμφωνία συναντίληψης για τις σχέσεις τους στο πεδίο των χρηματοοικονομικών αγορών και του ρυθμιστικού τους πλαισίου – σε ένα πρώτο βήμα συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Οι δύο πλευρές προτείνουν τη συγκρότηση κοινού φόρουμ για τη συζήτηση των ρυθμιστικών τους πλαισίων και την ανταλλαγή πληροφοριών, μολονότι δεν πρόκειται ακόμη για συμφωνία που να απαιτεί να ανοίξουν η μία την αγορά τουε στην άλλη μέσω χορήγησης “ισότιμης συμμετοχής”, σύμφωνα με μνημόνιο συναντίληψης του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

Το φόρουμ θα οδηγήσει σε “ανεπίσημες διαβουλεύσεις για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τους όρους ισοτιμίας” μεταξύ της βρετανικής και της ευρωενωσιακής αγοράς στον χρηματοοικονομικό κλάδο, σύμφωνα με το μνημόνιο. Η κάθε πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να διαμορφώνει και να αναθεωρεί το ρυθμιστικό και κανονιστικό της πλαίσιο.

Μετά το οριστικό τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του Brexit, οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου με έδρα το Λονδίνο αδυνατούν σε γενικές γραμμές να δραστηριοποιούνται στο έδαφος της ΕΕ, γεγονός που τις αναγκάζει με μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και προσωπικό σε νέες έδρες εντός της Ένωσης. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, η οποία συνήφθη την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020, δεν περιλαμβάνει πρόνοιες για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε προς τους υπουργούς των 27 χωρών μελλών ότι η πρόταση μοιάζει με το πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ στον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Κομισιόν δεν προέβη σε επίσημο σχόλιο, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό των πληροφοριών.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Beaune είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η αναγνώριση “μερικής ισοτιμίας” στις βρετανικές επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, ώστε να μπορούν να εκτελούν ορισμένες δραστηριότητες εντός ΕΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2021.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.