Ακίνητα: Aποζημιώσεις των ιδιοκτητών για τα “κουρεμένα” ενοίκια

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να «τρέχει»  τις πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου.

Μέσα στην εβδομάδα αποζημιώθηκαν 30.867 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

Οι πληρωμές θα συνεχιστούν ενώ από τις 15 Μαρτίου θα καταβάλει τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου. Στην ΑΑΔΕ έχουν φτιάξει τ χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν  για να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν γίνει και για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

1. Μέχρι τις 10 Μαρτίου έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια τους Ιανουαρίου 2021.

2. Από τις 15 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις COVID μηνός Φεβρουαρίου 2021.

3. Μετά τις 15 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσουν οι πληρωμές αποζημιώσεων για μισθώματα Ιανουαρίου 2021.

4. Μέχρι 9 Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των Δηλώσεων COVID Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων.

5. Μέχρι 9 Μαρτίου αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

6. Αμέσως μετά στους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID και έχουν απορριφθεί, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους απόρριψης.

7. Όταν οι ιδιοκτήτες αυτοί ενημερωθούν για τους λόγους απόρριψης, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.

8. Οσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

9. Μέχρι τις 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

Πηγή:eisodima.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.