Εκτροχιασμός των εμβολιασμών λόγω AstraZeneca;

Ο Τύπος για την προληπτική αναστολή κυκλοφορίας του εμβολίου AstraZeneca, τα πέντε χρόνια από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το ελληνικό Metoo.

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο για την αναστολή της κυκλοφορίας του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και στη Γερμανία για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της εμφάνισης επιπλοκών, όπως θρομβώσεις, σε ορισμένους ασθενείς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της: “Η απόφαση αναστολής του εμβολιασμού προς το παρόν με το εμβόλιο AstraZeneca στη Γερμανία έχει σοβαρές συνέπειες. Τα χαμένα ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού είναι ένα μικρό πρόβλημα που θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί. Η νέα εξέλιξη δεν βάζει τέλος στη γερμανική εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά την χτυπά άσχημα (…) Θα ήταν σωστό να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και μέχρι τότε να συνεχίσουμε με προσοχή τον εμβολιασμό. Αν το εμβόλιο αποδειχθεί επικίνδυνο, θα πρέπει να αποσυρθεί εντελώς. Αν αποδειχθεί ασφαλές, θα είναι σαν μην υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Οι ενδεχόμενες παρενέργειες αφορούν κάποιες περιπτώσεις. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το εμβόλιο αποτελεί κίνδυνο γι’ αυτές τις σπάνιες εξαιρέσεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο κορoνοϊός σκοτώνει. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτό μόνο στην Γερμανία”.

Από την πλευρά της η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει εντός της εβδομάδας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως προβλήματα σχετικά με το “ίματζ” του. Όπως σημειώνει: “(…) Πολλοί το θεωρούν δεύτερη επιλογή μετά από αρχικά ερευνητικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, την οποία αξιολογούσαν χειρότερα σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά εμβόλια. Ωστόσο, το εμβόλιο αυτό παρέχει πολύ αξιόπιστη προστασία από σοβαρές επιπλοκές και τον θάνατο από τον κορωνοϊό. Και επίσης από προβλήματα πήξης του αίματος, τα οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει ο ιός. Εάν το εμβόλιο διακοπεί πραγματικά, θα έχει θανατηφόρες συνέπειες για το γερμανικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Το ήδη αργό ποσοστό εμβολιασμού θα επιβραδυνθεί περαιτέρω (…)”

Πέντε χρόνια προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία
“Πριν από πέντε χρόνια ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν την κοινή δήλωση για τη μεταναστευτική πολιτική, τη λεγόμενη προσφυγική συμφωνία. Ως εκ τούτου ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μειώθηκε από 857.000 το 2015 σε 9.700 πέρυσι. Από τη σκοπιά της ΕΕ, η συμφωνία αποδείχθηκε θετική.Ωστόσο η Τουρκία θέλει να διαπραγματευθεί μια ‘επικαιροποίηση’ της συμφωνίας. Πρόκειται για χρήματα” γράφει η ιστοσελίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland. Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: “Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται επίσης να χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική πολιτική ως μοχλό για να θέσει δύο από τα αγαπημένα του θέματα στην ημερήσια διάταξη: την επέκταση της τελωνειακής ένωσης που συμφωνήθηκε το 1996 ώστε να συμπεριλάβει γεωργικά προϊόντα, χάλυβα, άνθρακα, υπηρεσίες καθώς και τα ταξίδια δίχως βίζα για Τούρκους πολίτες στην ΕΕ. Ήδη στην κοινή δήλωση του Μαρτίου 2016, η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία ότι θα επιταχύνει την απελευθέρωση της βίζας. Αλλά κυρίως το Βερολίνο βάζει φρένο. Ο κύριος λόγος είναι ο φόβος για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Από την άλλη, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει δείξει πρόθεση σύγκλισης για το θέμα της τελωνειακής ένωσης, επειδή πολλές από τις περίπου 7.000 γερμανικές εταιρείες στην Τουρκία θα επωφεληθούν.”

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις νεότερες επαφές Γερμανίας-Τουρκίας και παρατηρεί σχετικά με την στάση της ελληνικής πλευράς: “Στην Ελλάδα παρακολουθούν με καχυποψία, το γεγονός ότι η Γερμανία παίρνει πάνω της τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως είχε κάνει και το 2016. Στην Αθήνα φοβούνται ότι η Μέρκελ θα υποχωρήσει πολύ απέναντι στην Τουρκία. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για αναθεώρηση της προσφυγικής συμφωνίας, επειδή η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη πλήρως τις δεσμεύσεις της υφιστάμενης συμφωνίας, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες. Εδώ και έναν χρόνο η Τουρκία δεν έχει δεχθεί πίσω κανέναν μετανάστη από την Ελλάδα, παρότι δεσμεύεται να το πράξει”.

To Metoo στην Ελλάδα
Τέλος εκτενές ρεπορτάζ επίσης στη Suddeutsche Zeitung αναφέρεται στα γεγονότα που συντάραξαν το τελευταίο δίμηνο την Ελλάδα μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού.Το ρεπορτάζ αναφέρεται εκτενώς στην αρχή του ελληνικού Metoo με τη Σοφία Μπεκατώρου και συνεχίζει με αναφορές στην πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη, τις υπόλοιπες καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, τη στάση της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της κυβέρνησης και σημειώνει: “Στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα επικρατούσε στην Ελλάδα ένα κλίμα σιωπής, σπάνια γίνονταν καταγγελίες για κακοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα φοβούνταν ότι θα θεωρηθούν ένοχοι. Στον δείκτη ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση από όλα τα κράτη μέλη εδώ και δέκα χρόνια, αν και το ποσοστό γυναικών σε διοικητικά συμβούλια και στο κοινοβούλιο αυξήθηκε πρόσφατα. Ωστόσο, μόνο το ένα πέμπτο των βουλευτών είναι γυναίκες.”

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει ως θετικό βήμα την ανάδειξη της Κ. Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας και κλείνει, μεταξύ άλλων, με αναφορά στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά και στην πρόθεση του υπ. Πολιτισμού για την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για κρατικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Πηγή: Deutsche Welle