Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αεροπορικές και οι μεσιτικές ζητούσαν οικονομική βοήθεια και προληπτικά δάνεια. Τώρα, οι επενδυτές απεγνωσμένα προσπαθούν να τους δανείσουν.

Τα ομόλογα της EasyJet Plc και της Ηammerson Plc έχουν μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη φέτος. Επενδυτικές στους δύο τομείς έχουν ήδη προχωρήσει σε πωλήσεις $22 δισ σε ευρώ και στερλίνες, κάτι που αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας.

Οι επενδυτές ποντάρουν στον εμβολιασμό στις ΗΠΑ και το ΗΒ και την επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη και τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται μέσα σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. «Υπάρχει πολύ καλός λόγος για την επένδυση των συγκεκριμένων εταιρειών», ανέφερε ο Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος της JPMorgan Asset Management η οποία διαχειρίζεται $2,3 τρισ. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν, δεν πρόκειται να έχουν υψηλές αποδόσεις και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα είναι στιβαρά».

Ο Μιχαλιτσιάνος αποζητά επενδύσεις που θα επιδείξουν βελτίωση και θα φτάσουν τα γενικότερα επίπεδα της αγοράς. Οι αποδόσεις των ομολόγων με εκπλήρωση το 2025 της EasyJet βρίσκονται σε επίπεδο πάνω από 100 μονάδες βάσης σε σχέση με τον δείκτη. Τα ομόλογα των Kennedy-Wilson Holdings Inc και FirstGroup Plc έχουν επίσης υψηλότερες αποδόσεις παρά το πρόσφατο φετινό τους ράλι.

 

Aλλοι επενδυτές υποστηρίζουν πως ο οπτιμισμός δεν είναι βιώσιμος, αφού ο εμβολιασμός δε σημαίνει επιστροφή στην προ-πανδημίας καθημερινότητα και τις τουριστικές συνήθειες.

Τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεσιτικές μπορεί να υποφέρουν από «μακροπρόθεσμη μείωση ζήτησης», κάτι που θα οδηγήσει τους επενδυτές σε αύξηση των προμηθειών τους, σύμφωνα με τον Τζειμς Βόκινς, της Aviva Investors.

Το περασμένο έτος, οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δανείστηκαν συνολικά $430 δισ ενώ χρησιμοποίησαν τουλάχιστον $340 δισ υπαρχόντων πιστωτικών ορίων για να τα βγάλουν πέρα με την πανδημία. Αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τη διασκέδαση βρίσκονταν ήδη εν μέσω νέων συμφωνιών χρηματοδότησης τον Ιανουάριο.

Το πιθανό “άνοιγμα” της οικονομίας επίσης αυξάνει και την πιθανότητα πληθωρισμού, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων δημοσίου και μειώνοντας τις αποδόσεις των δεικτών εταιρικών ομολόγων. Μέχρι πρότινος, οι επενδυτές έχουν απορρίψει τις επενδύσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθωριστικό ρίσκο.

Η εύρεση φθηνών ομολόγων αποτελεί αυξανόμενη ανάγκη αφού τα spreads στην ευρωπαϊκή επενδυτική αγορά δυσκολεύουν να συρρικνωθούν πέρα από τα προ-πανδημίας επίπεδα του 2020.

Στη Βρετανία, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει προχωρήσει περισσότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, η κυβέρνηση έχει θέσει την 21η Ιουνίου ως την νωρίτερη ημερομηνία “ανοίγματος” της αγοράς.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This