Στέλεχος της ΕΚΤ: “Οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη” πιθανό μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ενάντια στις προσπάθειες να μπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν “οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη”.

Το γεγονός ότι το ταμείο και τα εθνικά προγράμματα βοήθειας θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση στα επίπεδα εθνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες θα ωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η Σνάμπελ, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη και λογική ενόψει αυτής της κρίσης του αιώνα, αρκεί οι δαπάνες να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι εξετάζει έκτακτη έφεση κατά του επενδυτικού σχεδίου που χρηματοδοτείται από το χρέος.

Η Σνάμπελ εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με πιθανές απειλές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκαλούνται από τις δραστηριότητες των hedge funds.

Το γεγονός ότι η κατάρρευση του αμερικανικού hedge fund Archegos οδήγησε στο να χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια σε σημαντικούς δανειστές όπως η Credit Suisse ήταν “ένα προειδοποιητικό σήμα ότι υπάρχουν σημαντικοί συστημικοί κίνδυνοι”, δήλωσε η Σνάμπελ.

Η υπόθεση έδειξε ότι υπήρχαν επίσης “σημαντικά ρυθμιστικά κενά”, είπε.

Η 2η τράπεζα της Ελβετίας πήρε 4,76 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές με την Archegos, ωθώντας την να αναθεωρήσει την ηγεσία της επενδυτικής τράπεζας και των τμημάτων κινδύνου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ