Ποιοι θα πληρώσουν ενοίκιο τον Απρίλιο

 Σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με άλλες διατάξεις έχουμε και διάταξη για τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλλουν οι ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες ακινήτων τους τον μήνα Απρίλιο.
Φιλοθέη Μακριδάκη – Φοροτεχνικός
Συγκεκριμένα ορίζεται πως απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για τον μήνα Απρίλιο του 2021, οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης για την εγκατάσταση της επιχείρησης στους, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας της για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους οι οποίοι σχετίζονται με τον κορωνοϊό και πλήττονται οικονομικά λόγω της διασποράς αυτού.
Βεβαίως, όμοια διάταξη ήταν σε ισχύ αντίστοιχα και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021. Άρα, όσοι δεν έδωσαν τον προηγούμενο μήνα το 100% του ενοικίου , συνεχίζουν ομοίως. Όσοι έδωσαν το 60% , συνεχίζουν ομοίως. Να γνωρίζεται ότι πλέον κατά την διαδικασία υποβολής της δήλωσης covid για τα μειωμένα ενοίκια , υπάρχει ειδική ένδειξη στο taxis, αν η επιχείρηση δικαιούται μείωση 100% ή αν ο ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλει το 60% του μισθώματος. ΠΡΟΣΟΧΗ, επίσης να γνωρίζεται ότι, απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου, τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.
Ποσά τελών χαρτοσήμου, πλέον της εισφοράς προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), που έχουν καταβληθεί, επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, επίσης , απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος, ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2021, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, όσοι έχουν παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης χώρων ζώνης λιμένα προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας της, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με την πανδημία ακόμα και αν πλήττονται οικονομικά λόγω αυτής. Καλή δύναμη με υπομονή και προσοχή, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η υγεία!