Σ. Μισέλ: Θετική ατζέντα στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες εδώ και χρόνια ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι τον Μάρτιο η ΕΕ παρουσίασε για την Τουρκία μια ατζέντα θετική, αναλογική και αναστρέψιμη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενημέρωσαν τον Ταγίπ Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «βάλει στο τραπέζι μια θετική ατζέντα, αλλά αναλογική και αναστρέψιμη» επισημαίνοντας ότι απαιτείται πρόοδος σε διάφορους τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό.

Σχετικά με το «σκάνδαλο του καναπέ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι έχει εκφράσει τη λύπη του δημόσια, ενώ για το εάν έπρεπε να ενεργήσει διαφορετικά σημείωσε ότι αποφάσισε να μην ενεργήσει αλλιώς για να μην προκληθεί σοβαρότερο επεισόδιο.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε «την πλήρη δέσμευσή» του στη στήριξη των γυναικών και στην ισότητα των φύλων.

Οι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των γυναικών, εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την πρόεδρο της Επιτροπής και τόνισαν την ανάγκη η Ευρώπη να δείχνει ενιαίο μέτωπο στην παγκόσμια σκηνή

Σε κοινή συζήτηση ολομέλειας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, οι ευρωβουλευτές αξιολόγησαν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου και την πρόσφατη επίσκεψη των δύο Προέδρων στην Άγκυρα.

Αρκετοί ευρωβουλευτές έθιξαν την διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ (ιδίως το θέμα των εμβολιασμών) και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συντριπτική πλειονότητα των ομιλητών ωστόσο χρησιμοποίησε τον χρόνο της για να καταδικάσει την εικόνα από την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου η πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε χωρίς θέση δίπλα στους δύο άνδρες ομολόγους της, καθώς και την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Charles Michel επανέλαβε ότι λυπάται για το συμβάν και ζήτησε συγγνώμη «από την Επιτροπή και όσους προσβλήθηκαν», λέγοντας ότι οι περιστάσεις δείχνουν πως θα έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά. «Αισθανόμουν πληγωμένη, αισθανόμουν μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Τονίζοντας το ζήτημα της ανισότητας των φύλων, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν είναι τόσο προνομιούχες όσο η ίδια και των οποίων η φωνή δεν μπορεί να ακουστεί.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν ομόφωνα το περιστατικό, με την πλειονότητα να εκφράζει αλληλεγγύη προς την κα. von der Leyen. Πολλοί ομιλητές αποδοκίμασαν την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ άλλοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο στην παγκόσμια σκηνή. Η επίσκεψη στην Τουρκία θα έπρεπε να είχε στείλει μήνυμα ισχύος, αλλά αντίθετα η ΕΕ φάνηκε αδύναμη και διχασμένη, δήλωσαν.

Εάν η Ευρώπη πρόκειται να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία, θα πρέπει να το πράξει μόνο με αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, τόνισαν οι ομιλητές. Πολλοί ευρωβουλευτές μίλησαν κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά της οπισθοδρόμησης των δημοκρατικών αξιών στην χώρα. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει ισχυρά μέτρα ως απάντηση σε πρόσφατες εξελίξεις, αμφισβητώντας τα σχέδια της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής της ένωσης με την Τουρκία, ενώ άλλοι ζήτησαν την επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ