Απαλλαγή από τα τεκμήρια και υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων

Σε πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες  και ιδιοκτήτες ακινήτων προκύπτει οτι εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος , τα ποσά που έλαβαν οι πολίτες έως έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές στο πλαίσιο των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών  του COVID-19.
Για όλους τους υπόλοιπους πολίτες το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 20.000 ευρώ.

Αν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, ο πρόσθετος φόρος θα είναι το 22% της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος.

Για το ποσό των αποδείξεων που αφορούν το 20% έως 30% του εισοδήματος και δεν έχουν συγκεντρωθεί ο πρόσθετος φόρος θα είναι 11%.

Βασική προϋπόθεση για να εξαιρεθεί κάποιος από τα τεκμήρια είναι αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενη η επιχείρησης ή να έχει ανασταλεί η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.

Στην περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή να εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, για να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια θα πρέπει να έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.