Γιατί η βρετανική ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα

Της Andrea Felsted

Ετοιμάζεται κανείς για διακοπές στην Πορτογαλία;

Η ζήτηση για ταξίδια με προορισμό τις παραλίες του πορτογαλικού Αλγκάρβε αυξήθηκε αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε τη λεγόμενη “πράσινη λίστα” με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς οι οποίοι “ανοίγουν” – από πλευράς Λονδίνου – για τους Βρετανούς την Παρασκευή.

Η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ και η Ισλανδία τα κατάφεραν να βρίσκονται σε αυτήν, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι Άγγλοι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση για διακοπές χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για πιθανή υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή τους.

Πλήγμα για τον τουρισμό της Μεσογείου
Η συμπερίληψη σχετικά λίγων χωρών στον εγκεκριμένο κατάλογο μπορεί να μοιάζει λογική δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στους εμβολιασμούς.

Οι βουλευτές και οι λόρδοι θέλουν επίσης να αποφύγουν την επανάληψη του δεύτερου κύματος μολύνσεων από Covid-19 του περασμένου φθινοπώρου, το οποίο ακολούθησε ένα καλοκαίρι “αποδράσεων”.

Ωστόσο η παραπάνω λογική αποτελεί πλήγμα για τις τουριστικές οικονομίες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες πρόκειται να χάσουν – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – Βρετανούς που υπό κανονικές συνθήκες θα ήθελαν να πλημμυρίσουν τις παραλίες τους. Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν λάβει “πορτοκαλί” χρώμα στο σύστημα που διέπει τα ταξίδια στο εξωτερικό τα οποία επιτρέπονται από τις 17 Μαΐου.

Γιατί η βρετανική ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα
Οι χώρες οι οποίες παραδοσιακά υποδέχονται τους περισσότερους Βρετανούς τουρίστες βρίσκονται στην “πορτοκαλί” λίστα
Η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς καλοκαιρινών “αναζητητών ήλιου”. Με τα ταξίδια των Βρετανών στους αγαπημένους τους προορισμούς να καθίστανται ακριβά και δύσκολα από την “πορτοκαλί” σήμανση, κάτι που απαιτεί από τους ταξιδιώτες να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από ένα ταξίδι εκεί και να καταβάλουν το κόστος για πολλαπλά τεστ κορονοϊού μέχρι να εξασφαλιστεί ότι είναι αρνητικοί, πολλά μεσογειακά hotspots διακινδυνεύουν ακόμη ένα χαμένο καλοκαίρι.

Δύσκολη εξίσωση για την Ελλάδα και τα νησιά της
Η λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για χώρες με ιδιαίτερα δημοφιλή νησιά, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Τοποθετώντας τουλάχιστον τη Μαγιόρκα και τη Μύκονο στην πράσινη λίστα, το Λονδίνο θα απελευθέρωνε τους Βρετανούς να ταξιδέψουν εκεί χωρίς να χρειάζεται καραντίνα κατά την επιστροφή.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τον τουρισμό για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ από αυτήν την εβδομάδα. Οι Γερμανοί παραθεριστές θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν και η TUI ξεκινά τις πτήσεις της προς τη χώρα από την Παρασκευή. Ωστόσο, οι περιορισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ελπίδα της Ελλάδας για μια πιο εκτεταμένη επανεκκίνηση.

Νύκτες Βρετανών τουριστών ανά προορισμό το 2019, τελευταία χρονιά “κανονικότητας” προ κορονοϊού
Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποφέρουν επίσης από την παραμονή τόσο πολλών χωρών στην πορτοκαλί και στην κόκκινη λίστα – η τελευταία έχει τους πλέον εκτεταμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής για διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας κατά την επιστροφή. Η Virgin Atlantic και η British Airways θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε “πορτοκαλί” καθεστώς.

Ταξίδι έτσι κι αλλιώς;
Παρόλα αυτά, υπάρχει σαφώς μια τεράστια αύξηση της ζήτησης για ταξίδια στο εξωτερικό. Παρόλο που η κρατική οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αγγλίας δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες για λόγους αναψυχής, ορισμένοι ενδέχεται να αποφασίσουν να προχωρήσουν στα ταξίδια τους ούτως ή άλλως (σ.μ. Για τους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις από τις τοπικές κυβερνήσεις, που είναι υπεύθυνες για την υγειονομική διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού).

Η TUI προσπαθεί να τους διευκολύνει. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να επιδοτήσει τα τεστ Covid: προσφέρει όλα τα τεστ που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς σε “πορτοκαλί” χώρες έναντι 50 λιρών στερλίνων (70 δολ.) ανά άτομο, πολύ φθηνότερα από το τρέχον κόστος για έναν ιδιώτη, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες λίρες. Καθώς η εργασία από το σπίτι εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλούς, ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να αποφασίσουν ότι ένα ταξίδι στην Ισπανία ή την Ελλάδα αξίζει το κόστος και τον χρόνο της απομόνωσης κατά την επιστροφή.

Η μεγάλη ελπίδα είναι ότι περισσότερες χώρες θα αποκτήσουν πράσινο καθεστώς πριν από την αιχμή της θερινής τουριστικής περιόδου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πολλά από τα πακέτα διακοπών που κλείστηκαν τον Φεβρουάριο, με τη βιασύνη της ευφορίας αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τον οδικό του χάρτη για την έξοδο από το lockdown, είναι από τον Ιούλιο και μετά. Η λίστα της Βρετανίας θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Εάν περισσότεροι δημοφιλείς προορισμοί δεν γίνουν “πράσινοι” πριν από το καλοκαίρι ή εάν η κατάστασή τους αλλάξει πολύ αργά μέσα στο καλοκαίρι, τότε περισσότεροι Βρετανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν διακοπές εντός της χώρας. Αυτό θα αποτελούσε ώθηση για την εγχώρια οικονομία – κάτι που ίσως να αποτελεί άλλον έναν λόγο για την επιφυλακτικότητα της βρετανικής κυβέρνησης ως προς την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδίων. Μπορεί ωστόσο να μην υπάρχουν αρκετά κατάλληλα καταλύματα για να μείνει κανείς εντός Βρετανίας.

Η επιχείρηση του κλάδου φιλοξενίας Whitbread ανέφερε πρόσφατα ότι οι κρατήσεις στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Premier Inn εμφανίζονταν ενισχυμένες όσον αφορά τις παράκτιες και ιστορικές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και προορισμούς κοντά σε βουνά και λίμνες.

Εάν η πράσινη λίστα δεν διευρυνθεί εγκαίρως, ενδέχεται να δούμε περισσότερους Βρετανούς να ανταλλάσσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ισπανία με εξορμήσεις στο Skegness.

 

Πηγή Bloomberg