Αύξηση θα δουν οι συνταξιούχοι

Συνταξιούχοι γνωρίζετε ότι θα αυξηθούν τα χρήματα σας ;

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη  Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών 

Άμεσα θα δουν αύξηση του ποσού της σύνταξής τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό αρκετοί συνταξιούχοι. Συνολικά θα δουν αύξηση στη σύνταξη τους περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι.

Την αύξηση θα δουν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και αυτοί των οποίων οι συντάξεις εμπίπτουν στον επανυπολογισμό των αποδοχών τους, με τα βελτιωμένα ποσοστά του νόμου 4670/2020. Οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από τα 12 ευρώ το μήνα για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 30 και έτη και με χαμηλό μισθό και φτάνουν τα 108 ευρώ για όσους λάμβαναν μισθό 1.500 ευρώ και άνω με 40 έτη ασφάλισης.

Ο νέος νόμος ισχύει αναδρομικά από 1-10-2019 και από αυτή την ημερομηνία μετρούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων για τους συνταξιούχους. Ο ΕΦΚΑ θα είναι σε θέση να πληρώσει τις πρώτες αυξήσεις του επανυπολογισμού φέτος τον Ιούνιο πρώτα στους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13 Μάιου 2016 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019 .

Ενδεχομένως, βάση δημοσιευμάτων, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο να πληρωθούν οι αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν επανυπολογισμό σύνταξης από το νόμο Κατρούγκαλου, Νόμος 4387/2016, και από εκεί προέρχεται και η λεγόμενη προσωπική διαφορά στο ποσό της παλιάς σύνταξής τους. Πλέον θα υπάρξει νέος επανυπολογισμός με τους βελτιωμένους συντελεστές του Νόμου 4670/2020, ο νόμος Βρούτση, και εδώ ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς ή και ολόκληρη η διαφορά αυτή θα μετατραπεί ξανά σε σύνταξη. Λογικά λοιπόν η αύξηση θα φανεί στην τσέπη του συνταξιούχου μόνο αν ισοφαρίσει και ξεπεράσει την προσωπική διαφορά. Αναμένουμε τις επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για να δούμε και να συγκρίνουμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.