Της Suzanne Rowan Kelleher

Οι τουριστικοί προορισμοί που πρωτοστάτησαν στο άνοιγμα της φετινής, ιδιαίτερα διευρυμένης όπως αναμένεται, θερινής ταξιδιωτικής σεζόν κερδισαν όπως φαίνεται το στοίχημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη της θα ανοίξουν σύντομα τα σύνορά τους σε εμβολιασμένους τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών.

Πολύ σύντομα, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια -συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson- θα μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες της ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό ή να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Αλλά η Ελλάδα έχει ήδη κάνει ένα άλμα σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της. Η πανέμορφη μεσογειακή χώρα έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, κι αυτό πυροδότησε μια έκρηξη των κρατήσεων.

Στον ιστότοπο κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων Hopper, οι κρατήσεις προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τους τουρίστες να αναζητούν μέρη που μπορούν να τα επισκεφθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Παρότι πολλοί Αμερικανοί κάνουν ήδη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς -όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στην υποδοχή των τουριστών έχει αποδώσει.

Μέχρι στιγμής τον τρέχοντα μήνα, οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα από τους χρήστες του ιστότοπου Hopper ξεπερνούν αυτές προς οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Συνολικά, ο όγκος των κρατήσεων για την Αθήνα είναι “σημαντικά αυξημένος” σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, λέει ο Adit Damodaran, οικονομολόγος του ιστότοπου.

Και υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί κάνουν κρατήσεις για αποδράσεις στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Damodaran. Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κοστίζουν 18% λιγότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019.

Δίνοντας το “πράσινο φως” στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στη μεσογειακή χώρα, πριν ανοίξει η πλειονότητα των χωρών της ηπείρου, η Ελλάδα τράβηξε την προσοχή των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς έχουν προστεθεί δρομολόγια προς την Αθήνα από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν είναι μόνο φθηνότερη αλλά και πιο εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν με το καλό φτάσουν οι τουρίστες στην Αθήνα, μπορούν εύκολα να επισκεφθούν κάποια από τα εντυπωσιακά νησιά της Ελλάδα, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα.

Ο “ανταγωνισμός”
Η Ισλανδία, μια ακόμη χώρα που άνοιξε ξανά νωρίς τα σύνορά τους στους εμβολιασμένους τουρίστες, συγκαταλέγεται επίσης στους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Hopper. Όπως και η Ελλάδα, η γη της φωτιάς και του πάγου, αποτελεί μια οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για αποδράσεις το φετινό καλοκαίρι. Οι αεροπορικές εταιρείες Delta και United πρόσθεσαν νέα δρομολόγια προς το Ρέικιαβικ, που κράτησε τις τιμές των ναύλων 19% χαμηλότερα από ό,τι το καλοκαίρι του 2019.

Αλλά για τους τουρίστες που αναζητούν την πιο συμφέρουσα οικονομικά πρόταση στην Ευρώπη, ο ιστότοπος Hopper προτείνει τη Λισαβόνα. “Η Αθήνα και η Λισαβόνα εμφανίζουν αμφότερες σημαντικά αυξημένους όγκους κρατήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με τη Λισαβόνα να προσφέρει ιδιαίτερα καλές προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια”, επισημαίνει ο Damodaran.

Και η επισήμανσή του είναι πολύ φειδωλή. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από τις ΗΠΑ προς τη Λισαβόνα είναι μειωμένες κατά 48% σε σύγκριση με το προ πανδημίας 2019. Μια καλή προσφορά για πτήση μετ’ επιστροφής για τη Λισαβόνα κοστίζει 516 δολάρια το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Hopper. Έναντι περίπου 850 δολαρίων που στοιχίζουν τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το Παρίσι και πάνω από 900 δολάρια για το Λονδίνο ή τη Ρώμη.

Είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν η Ευρώπη θα ανοίξει τελικά τις πόρτες της στον τουρισμό, ενδεχομένως ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ FORBES

 

Share This