Σε εφαρμογή ο ηλεκτρονικός χάρτης αντικειμενικών αξιών

 Ενεργοποιήθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που εντοπίζει τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού από τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιωτών
Ακολουθώντας το παρακάτω link https://www1.gsis.gr/valuemaps/ θα δείτε στην οθόνη σας έναν ηλεκτρονικό χάρτη.
Ορίστε τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό σας και στη συνέχεια θα δείτε την τιμή ζώνης που ισχύει σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους και την νέα τιμή ζώνης που ανακοινώθηκε και θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022.
Ο ψηφιακός χάρτης ενημερώνεται σταδιακά, άρα αν αυτή την στιγμή εμφανίζεται μόνο η ισχύουσα τιμή και όχι και η νέα θα πρέπει να περιμένετε να γίνει η ενημέρωση.
Για την εφαρμογή δίνονται ι εξής διευκρινήσεις : Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο . Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού κουμπιού αριστερά. Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.
Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι https://www.minfin.gr/web/a-t-epaa/entypa https://www.minfin.gr/web/a-t-epaa/sychnes-eroteseis https://www.minfin.gr/web/a-t-epaa/pinakes-antikeimenikon-axion1
Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.