Β. Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

“Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ειδικοί είναι η Επιτροπή”, σχολίασε εισαγωγικά στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca.

Αναφέρθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, τονίζοντας πως πρόκειται για τους “κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ. Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει”.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, που επικαλέστηκε ο Υπουργός, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί.

“Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, οι Επιτροπές προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή”, σχολίασε συμπληρωματικά.

Χαρακτήρισε “επικοινωνιακό χαμό” τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση και είπε ότι πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες και πλέον, το ποσοστό όσων την κάνουν είναι ίσο με όσους κάνουν τη δεύτερη δόση της Pfizer.

“Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας”, είπε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας είπε ότι, “οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει” και ότι, “εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα και να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ”.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει “κλείσει”.

Υποχρεωτικότητα: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις
“Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως”, σημείωσε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και είπε πως “έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία”.

Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις, “θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα”, τόνισε ότι, “ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις”.

Σχετικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη “ευεργετήματα”.

“Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία”, ανέφερε χαρακτηρίζοντας “λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα”.

Σχετικά, τέλος, με τη διάθεση των self tests είπε ότι, “ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους”.

Χαρακτήρισε “παροδικά τα προβλήματα” με τη διάθεση των self test και είπε πως “η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα”, αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.