Νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία σταθεροποίησης της εμπόλεμης χώρας.

Η σύνοδος, μονοήμερη, συνδιοργανώνεται από την κυβέρνηση της Γερμανίας και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η μεταβατική κυβέρνηση.

Στους βασικούς σκοπούς της δεύτερης αυτής συνόδου του Βερολίνου συγκαταλέγεται απαράλλακτος ένας από αυτούς της πρώτης: να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις στον πόλεμο. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2020 στη χώρα της βόρειας Αφρικής δρούσαν κάπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι· ο αριθμός τους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Οι παραδόσεις όπλων στις αντίπαλες πλευρές επίσης δεν έχουν σταματήσει, παρά το διεθνές εμπάργκο.

Έχει πάντως καταγραφεί κάποια πρόοδος. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός γενικά τηρείται, έχει αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση και σχεδιάζεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές την 24η Δεκεμβρίου.

Την παραμονή της συνόδου, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, η Ναζλά αλ Μανγκούς, κάλεσε να διεξάγονται τακτικές διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών. Οι ΥΠΕΞ των κρατών που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο πρέπει να συνομιλούν συχνά στο άμεσο μέλλον για να τερματιστεί η κρίση, ανέφερε η κυρία Μανγκούς στη διάρκεια ομιλίας της που αναμεταδόθηκε από τη λιβυκή κρατική τηλεόραση.

Στην πρώτη σύνοδο, τη 19η Ιανουαρίου 2020, είχε καταγραφεί μια εύθραυστη συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης. Η δεύτερη, δέκα χρόνια μετά την ανατροπή και την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι, αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολιτική μετάβαση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να παρέμβει στη σύνοδο αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.