Του Stuart Trow

Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίστηκαν για λίγο να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, έτοιμες να σαρωθούν από την πλημμυρίδα της ύπουλης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, ο S&P 500 σημείωσε νέα, απανωτά ιστορικά υψηλά.

Τέτοιες αναταράξεις και γενικά η αβεβαιότητα είναι ανησυχητικά φαινόμενα για τους επαγγελματίες της αγοράς. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα εξαντλητικά για το νευρικό σύστημα των μικροεπενδυτών – ειδικά για το 15% εξ αυτών, το οποίο άρχισε να επενδύει μόλις πέρυσι.

Το ερώτημα για τους μη επαγγελματίες επενδυτές είναι, όταν συγκεντρώνονται τα σύννεφα της καταιγίδας, πρέπει κανείς να παραμείνει αταλάντευτος ή να στρίψει το τιμόνι;

Εάν η κύρια προτεραιότητά σας είναι η επίτευξη μελλοντικών στόχων, όπως η  δημιουργία πόρων για τη συνταξιοδότηση, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις συνέπειες από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς, παραμένοντας πιστοί στις αρχές της μακροπρόθεσμης συσσώρευσης πλούτου.

Μακροχρόνια δέσμευση

Η κατευθυντήρια αρχή κάθε επιτυχημένου μακράς πνοής επενδυτή είναι η παλιά παροιμία “χρόνος (time) στην αγορά κι όχι απλώς timing”. Η εντυπωσιακή σύνθεση επενδυτικών αποδόσεων είναι δυνατή μόνο εάν παραμείνετε σταθεροί επενδυτικά. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια να επιλέξετε μια κορυφή ή ένα κατώτατο σημείο της αγοράς είναι μια απονενοημένη ανοησία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει να αναγνωρίζει κανείς ότι, όσο βάναυσα και αν ήταν ορισμένα sell-off όλα αυτά τα χρόνια, η ανάκαμψη έτεινε συνήθως να είναι γρήγορη και δυναμική.

Η έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 προκάλεσε πτώση στον παγκόσμιο δείκτη MSCI κατά περισσότερο από 35%. Μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών είχε ανακάμψει σε νέο ιστορικό υψηλό. Έκτοτε έχει καταγράψει κέρδη ακόμη 28%. Η πώληση όταν η αγορά βρισκόταν στο ναδίρ θα αποτελούσε “ακριβό” λάθος, αφήνοντάς σας με τον μισό πλούτο εκείνου που θα εξασφαλίζατε εάν παραμένατε σταθεροί στις επενδύσεις σας.

Διαφοροποίηση

Φυσικά, η ανάκαμψη δεν είναι ποτέ απόλυτα εξασφαλισμένη μετά από μια “συντριβή”, διαπίστωση η οποία μάς οδηγεί στη δεύτερη αρχή του επενδύειν: τη διαφοροποίηση.

Η αξία του χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης εξανεμίστηκε στο σύνολό της μετά τη Ρωσική Επανάσταση το 1917. Λίγο περισσότερο από 70 χρόνια αργότερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 τελείωνε τη δεκαετία του 1980 με μια νότα ευφορίας, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 38.957,44 μονάδων κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της δεκαετίας. Μέσα σε έναν χρόνο είχε χάσει σχεδόν το μισό της αξίας του και δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ ξανά σε τέτοια ύψη. Ακόμη και σήμερα, παραμένει 29% χαμηλότερα από την κορυφή που άγγιξε τον Δεκέμβριο του 1989.

Είναι σαφές ότι να τοποθετείτε όλα τα αβγά σας σε ένα καλάθι (ή έναν δείκτη) είναι μια επικίνδυνη, γεμάτη ρίσκα κίνηση. Εάν οι επενδυτές εξισορροπούσαν τον ενθουσιασμό τους για τις ιαπωνικές μετοχές “παρακολουθώντας” επενδυτικά έναν παγκόσμιο δείκτη από το 1989, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες του Nikkei με ένα κέρδος της τάξης του 450%.

Κρυφές επικαλύψεις

Μερικές φορές, ωστόσο, η “ποικιλία” ενός χαρτοφυλακίου δεν είναι τόσο σαφής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια τρίτη αρχή είναι σημαντική: αναζητήστε κρυφές επικαλύψεις.

Μια συνδυαστική επιλογή funds μπορεί να φαίνεται ότι κατανέμει τον κίνδυνο, αλλά θα μπορούσε τελικά να καταλήξει να τον συγκεντρώνει. Πολλά από τα πλέον επιτυχημένα παγκόσμια equity funds τα τελευταία χρόνια έχουν πιθανότατα εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο της τεχνολογίας, και συγκεκριμένα στους κολοσσούς FAANG: Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix και Alphabet (δηλαδή Google). Ακόμη και ένα χαρτοφυλάκιο αυτών των funds θα σας άφηνε εξαιρετικά εκτεθειμένους σε αυτό που είναι ουσιαστικά ένα και μοναδικό μεγάλο “στοίχημα”, ότι δηλαδή οι εταιρείες τεχνολογίας θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί εύκολα, ωστόσο, εξετάζοντας τις μεγαλύτερες συμμετοχές ενός fund. Οι περισσότερες διαδικτυακές χρηματιστηριακές πλατφόρμες στις μέρες μας σάς επιτρέπουν να “ακτινογραφήσετε” το χαρτοφυλάκιό σας, αναλύοντάς το από άποψη γεωγραφίας, κλάδου και κλάσης περιουσιακών στοιχείων, αποκαλύπτοντας πού αλληλεπικαλύπτονται οι διάφορες επιλογές σας.

Μια επικάλυψη η οποία τράβηξε πολλούς επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασε όσους αναζητούσαν εισόδημα. Υπάρχουν μόνον λίγες εταιρείες blue-chip στον δείκτη FTSE 100 που έχουν μακρά ιστορία καταβολής σημαντικών μερισμάτων. Η διάδοση των fund εισοδήματος στο Η.Β. αναπόφευκτα ενίσχυσε σημαντικά τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, αν όχι όλες. Όταν η πανδημία προκάλεσε περικοπή μερισμάτων, όλα τα fund εισοδήματος υποχώρησαν σημαντικά, χωρίς να προσφέρουν απολύτως κανένα όφελος διαφοροποίησης.

Αναδιαμόρφωση

Μια τέταρτη συμβουλή είναι να αναδιαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιό σας μετά από μια δυναμική ανοδική πορεία. Για παράδειγμα, εάν έχετε δημιουργήσει μεγάλη έκθεση στον κλάδο της τεχνολογίας χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του στην αγορά, ίσως αξίζει να αφαιρέσετε λίγα από τα κέρδη σας από το τραπέζι για να αποφύγετε μια υπερσυγκέντρωση του χαρτοφυλακίου σας. Δεν συμφωνούν απαραιτήτως όλοι με αυτό και, αν επιλέξετε να αγνοήσετε αυτήν τη συμβουλή, θα χρειαστεί να παρακολουθείτε το χαρτοφυλάκιό σας πολύ προσεκτικά.

Η πρόσφατη κατάρρευση των αποτιμήσεων στον τομέα της τεχνολογίας της Κίνας θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση. Τον Φεβρουάριο, ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας Hang Seng “κάλπαζε”, σημειώνοντας τακτικά ιστορικά υψηλά. Έκτοτε, ωστόσο, μια μετατόπιση στο κινεζικό ρυθμιστικό περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει κατά σχεδόν 45%. Ενώ αυτές οι συνθήκες είναι απίθανο να επαναληφθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά στους κολοσσούς της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, είναι ωστόσο μια προειδοποίηση ότι το ρεύμα αλλάζει πορεία κάποια στιγμή, ακόμη και για τα μεγαλύτερα ονόματα.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι η τιμή της μετοχής της Amazon υποχώρησε κατά 95% την περίοδο 2000-2001, ενώ πολλά γνωστά ονόματα είδαν απώλειες 100%. Έτσι, με την εξισορρόπηση, ενδεχομένως να χάσετε κάποια κέρδη βραχυπρόθεσμα, ωστόσο θα κοιμάστε πιο εύκολα τις νύχτες, γνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος για τα χρήματα της σύνταξής σας κατανέμεται πιο ομοιόμορφα.

Εκτός mainstream

Η τελευταία μου πρόταση σχετίζεται με το ιερό δισκοπότηρο της διαφοροποίησης: βρείτε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται με την επικρατούσα τάση (mainstream), αλλά αρκετά μεταβλητά ώστε να δίνουν τη δυνατότητα για ισχυρές αποδόσεις.

Έχω σημειώσει στο παρελθόν ότι τα κρυπτονομίσματα εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Ακόμα κι αν είστε κάπως σκεπτικιστές για την εγγενή αξία τους, μια μικρή έκθεση 1% θα κάνει μικρή διαφορά στο χαρτοφυλάκιό σας εάν η αξία τους πέσει στο μηδέν. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική ώθηση σε αυτό εάν συνεχίσουν την ανοδική τους τροχιά.

Οι απώλειες δεν είναι ποτέ ευχάριστες, εάν ωστόσο διαχειρίζεστε σωστά τον κίνδυνο, δίνετε στον εαυτό σας την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να ξεφύγετε από αναπόφευκτες “καταιγίδες” και να συνεχίζετε απρόσκοπτοι την πορεία σας προς τους οικονομικούς σας στόχους.

Το μόνο που θα έχετε να κάνετε τότε είναι απλώς να αποφασίσετε πώς θα ξοδέψετε τα χρήματα που θα έχετε κερδίσει.

 

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This